90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

De 5 bedste tips for at fortynde dine æteriske olier

For at bruge æteriske olier sikkert på din hud og i dit hjem er det vigtigt at fortynde dem. Dette kan hjælpe med at forebygge hudirritation, samtidig med at det hjælper med effektivt at sprede de æteriske olier. Men hvordan fortynder du en æterisk olie, og hvilke fejl skal du undgå?

For at bruge æteriske olier sikkert på din hud og i dit hjem er det vigtigt at fortynde dem. Dette kan hjælpe med at forebygge hudirritation, samtidig med at det hjælper med effektivt at sprede de æteriske olier. Men hvordan fortynder du en æterisk olie, og hvilke fejl skal du undgå?

Den bedste måde at fortynde dine olier afhænger af, hvad du skal bruge dem til, og hvilke resultater du er ude efter. Vi vil guide dig trin for trin for at være sikker på, at du får det bedst mulige resultat. I denne artikel vil vi tage dig igennem vores fem bedste tips for at fortynde dine æteriske olier. Vi vil også udforske, hvilke styrker du kan bruge til forskellige formål.

Indhold/Hurtige links

  • Hvorfor er det vigtigt at fortynde dine æteriske olier?
  • Hvad er den bedste fortyndingsrate for mig?
  • Sådan fortynder du en æterisk olie
  • Metode 1: Bæreolie
  • Metode 2: Eddike
  • Metode 3: Alkohol
  • Metode 4: Oliebaseret lotion
  • Metode 5: Vand
  • Opsummering

Hvorfor er det vigtigt at fortynde dine æteriske olier?

Måske overvejer du, hvorfor det er så vigtigt at fortynde dine æteriske olier, når nu volants udvalg af æteriske olier er rene og økologiske og kommer fra planter. Men det er vigtigt at huske, hvor koncentrerede æteriske olier egentlig er. Det er derfor duften af æteriske olier er så intens.

Når de bruges rene (uden at blive fortyndet), kan æteriske olier forårsage irritation, allergier og andre reaktioner grundet deres naturlige styrke. Måske får du en øjeblikkelig reaktion med rød hud og kløe, da proteinerne i din hud begynder at binde som et resultat af kontakten med de koncentrerede olier. I andre tilfælde oplever nogle en forsinket allergisk reaktion, hvor udslæt kan opstå op til en måned efter første brug.

Udover at undgå irritation er der mange andre fordele ved at fortynde æteriske olier. Ved at bruge en bæreolie absorberer din hud mere, hvilket betyder, at din hud efterlades meget blødere og glattere, og du bruger samtidig mindre af din æteriske olie. Fordampningen af dine olier vil også reduceres, hvilket gør, at dine æteriske olier holder i længere tid.

Derudover gør en bæreolie det nemmere at fordele de æteriske olier jævnt på det ønskede område. Grundet deres ekstraordinære styrke kan blot en dråbe æterisk olie være nok til at lindre en øm ryg. Du vil dog finde det svært at fordele en enkelt dråbe æterisk olie jævnt på hele ryggen, hvis du ikke har blandet den med en bæreolie. Når du fortynder den æteriske olier med en bæreolie, vil du opleve, at du nemt kan fordele blandingen på hele ryggen og nyde den lindrede effekt med blot en dråbe æterisk olie.

Hvad er den bedste fortyndingsrate for mig?

Hvor meget du skal fortynde dine ætersiek olier afhænger af, hvad du håber på at opnå ved at bruge de æteriske olier, hvordan du bruger dem og dine individuelle præferencer.

Hvis du lider af sensitiv hud, og du planlægger at bruge de æteriske olier på sensitive områder som for eksempel ansigtet, anbefaler vi en 1% fortyndingsrate for at minimere risikoen for reaktioner eller irritation. Vi anbefaler dog, at du stadig tester olierne på huden, før du smører alt for meget på din hud.

Hvis din hud ikke er sensitiv, kan du måske øge fortyndingsraten til 2-3% for aromaterapimassage og helt op til 10% for en mere intens behandling. Men det anbefales altid at lave en test for at sikre, at huden ikke reagerer på olien eller styrken.

Når æteriske olier bruges på en person med en sundhedssygdom, på ældre personer eller børn, er det vigtigt at bruge en lavere fortyndingsrate. Selvom der er mange fordele ved at bruge æteriske olier på børn, gravide kvinder og ældre, er det bedste at holde sig til en ratio på 1% for at reducere risikoen for bivirkninger eller hudirritation.

Sådan fortynder du en æterisk olie

Vi ved nu, at æteriske olier skal fortyndes for at kunne bruges sikkert og effektivt. Ikke blot er det vigtigt at fortynde dine æteriske olier for at undgå hudirritation, men det kan også gøre, at dine olier holder i længere tid. I denne sektion tager vi et kig på fem forskellige måder, æteriske olier kan fortyndes, så du får mest muligt ud af dem.

Metode 1: Bæreolie

At blande æteriske olier med en bæreolie er nok den mest populære måde at fortynde æteriske olier. Der er mange forskellige bæreolier på markedet, men de mest populære valg er jojobaolie, kokosolie og sød mandelolie takket være deres holistiske fordele, og de er nemme at få fingerne i.

Jojobaolie har en dejlig men særpræget duft, og den bruges ofte til massage grundet dens antiinflammatoriske egenskaber. Dette betyder, at jojobaolie kan hjælpe med at berolige huden og hjælpe på akne. Den absorberes nemt, og den efterlader huden blød og fedtfri, hvilket gør den ideel til alle med olieret hud.

Kokosolie har været brugt i århundrede som bæreolie, og den er perfekt til at hjælpe med at udrense kroppen grundet dens høje indhold af laurinsyre, hvilket har antibakterielle egenskaber. Den kan bruges som en bæreolie på huden, læberne og håret. Dette gør kokosolie meget alsidig, og den kan kombineres med mange æteriske olier til mange formål.

Sød mandelolie er en letvægtsolie med en kraftfuld nøddeagtig aroma. Denne bæreolie absorberes nemt, hvilket gør det god at bruge på tør hud. Mange mennesker bruger sød mandelolie til at reducere rander under øjnene og til at hele ar fra akne og strækmærker. Dette er, fordi olien genopbygger huden.

For at fortynde din æteriske olie ved brug af en bæreolie skal du blot blande en spiseske af din valgte bæreolie med en dråbe æterisk olie. Du kan øge eller reducere kvantiteten af bæreolien for at opnå din ønskede ratio.

Jojoba Bæreolie
Jojoba Bæreolie
Jojoba Bæreolie
Jojoba Bæreolie
Jojoba Bæreolie

Jojoba Bæreolie

99 kr

Metode 2: Eddike

Hvis du er ude efter at skabe balance i pH niveauet i huden og give den en dybderensning, eller hvis du gerne vil bruge æteriske olier til at rense andre ting end din hud, så kan det være, at du skal fortynde dine æteriske olier med eddike.

Æblecidereddike er den mest populære eddike at bruge på din hud, da den indeholder flere mineraler end hvid eddike og har en blødere, mere frugtig duft, der er nem at blande med æteriske olier. Sammenlignet med andre produkter fordamper eddike hurtigt fra huden og er mindre udtørrende, hvilket efterlader din hud blød og næret.

På den anden side er hvid eddike fantastisk til rengøring og kan rengøre næsten hvad som helst. Den fås de fleste steder, er billig, indeholder ingen kemikalier og kan bruges i vasketøj, på vinduer og beskidte pletter på gulvtæppet og næsten alle andre opgaver, du kan komme i tanke om. Bland blot 50% hvid eddike med 50% vand og tilføj et par dråber af din favorit æteriske olier for at give den en frisk duft, og så har du dig et multi rengøringsmiddel. Ryst den og hæld den på en sprayflaske for at gøre rengøring nemt.

Metode 3: Alkohol

Photo by Nathan Powers on Unsplash

Selvom der måske kun er ganske få fordele ved alkohol for kroppens generelle velbefindende, er alkohol faktisk godt for huden, og det er godt at blande med æteriske olier. Først og fremmest er alkohol bedre at blande med æteriske olier end vand, hvilket giver en mere jævn blanding, der er klar på et øjeblik.

I aromaterapi er vodka ofte benyttet, da det er fri for tilsætningsstoffer, indeholder rent korn alkohol og ingen duft har sammenlignet med husholdningssprit. Vodka er også antiseptisk til at rense huden med og hjælper med akne, særligt på olieret hud, og den tæmmer også elektrisk hår, når den bruges som spray. Selv hvis vodka bruges alene, er det en god toner, da den mindsker porer og giver liv til huden.

Til hudpleje kan vi godt lide lavender æterisk olie. Den hjælper med at give en fejlfri hud, som du med selvsikkerhed kan vise frem. Hvis du gerne vil have smukt hår, kan rosemary æterisk olie give glans til håret. Brug den efter shampoo og conditioner, før du går ud af badet for at få håret til at skinne.

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie

Økologisk Rosemary Æterisk Olie

79 kr

Metode 4: Oliebaseret lotion

Photo by Ann poan from Pexels

Hvis du har en favorit lotion, kan du bruge den til at fortynde dine æteriske olier. Det er bedst at vælge en oliebaseret creme, der er tyk og uden duft for det bedste resultat. Dette vil gøre det nemt at blande dine valgte æteriske olier, og du kan lave din egen fugtighedscreme med din valgte duft, der er skræddersyet til dine personlige behov.

Sammenlignet med at bruge en bæreolie efterlader en oliebaseret creme huden med en mere naturlig følelse efter brug, samtidig med at huden føles blød i flere dage. Dette gør det til et godt valg for dem, der har lidt mere olieret hud eller for dem, der ikke bryder sig om olie på huden.

Volants Sleep blend er perfekt at blande med en fugtighedscreme uden duft og smøre på før sengetid. Den bløde duft at lavendel, frankincense, palma rosa og Roman chamomile vil hjælpe med at få krop og sind til at slappe af og gøre dig klar til en god nattesøvn.

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

149 kr

Metode 5: Vand

Photo by Steve Johnson from Pexels

Det er almen kendt, at vand og olie ikke er gode at blande, og æteriske olier og vand er ikke anderledes. Nu sidder du måske og overvejer, hvad denne sektion så handler om.

Der er faktisk nogle gange, hvor vand er perfekt at blande med æteriske olier, selvom de ikke blander lige så godt som de fire tidligere omtalte bærere.

Først og fremmest bør det nævnes, at destilleret eller rent vand generelt er bedst, da det er fri for kemikalier og bakterier og dermed er sikkert for både din krop og dem omkring dig. Nogle af egenskaberne ved at blande æteriske olier med vand er, at vand er let, det fordamper hurtigt og det, at vand er duftfri, gør, at du kan skabe din helt egen duft. Vand vil ikke ændre aromaerne, og du er sikker på, at der ikke er nogle skadelige kemikalier, så du kan roligt slappe af og blot nyde fordelene. Og hvad kunne være nemmere end en bærer, der er tilgængeligt i dit eget hjem?

Du kan selvsagt også bruge vand med dine æteriske olier, når du tager et bad. Tilføj cirka 10 dråber til et varmt karbad og nyd at indånde de skønne aromaer, der lindrer ømme muskler og genopbygger huden. Du vil helt sikkert have lyst til at blive liggende i badet hele aftenen. 

Hvis du gerne vil have et karbad i vaskeægte spastil, så anbefaler vi vores Spa Blend, der er sammensat af æteriske olier, der hjælper dig med fuldt ud at nyde oplevelsen og lade både krop og sind slappe helt af.

Spa
Spa
Spa
Spa
Spa

Spa

139 kr

Opsummering

Æteriske olier er fra naturens side kraftfulde, og de skal også behandles på den måde. Det er vigtigt at fortynde æteriske olier før brug, så du kan nyde alle fordelene ved æteriske olier uden nogle negative bivirkninger eller reaktioner. Der er mange forskellige måder at fortynde æteriske olier. Du kan blande dem med en bæreolie eller lave din egen fugtighedscreme ved at blande dine favorit æteriske olier med en duftfri lotion.

Tag dig tiden til at prøve forskellige kombinationer for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Vi anbefaler, at du altid laver en test på huden mindst 24 timer, før du prøver en ny kombination for at forebygge uønskede reaktioner. På denne måde får du det bedste ud af dine æteriske olier, og samtidig holder de længere tid.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts