90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

5 gode grunde til at bruge æteriske olier for afslapning og dit mentale helbred

Det er videnskabeligt bevist, at brugen af aromaer kan ændre på bevidstheden  og dermed forbedre det mentale helbred. Dette er, fordi aromaer er et resultat af luftbårne molekyler gennem næsen. Men molekylerne stopper ikke der: de absorberes i blodet og cirkulerer rundt i kroppen for til sidst at krydse blod-hjerne-barrieren, hvor de har forskellige effekter på hjernen. Men vi skal vælge vores aromaer med omhu, så vi får det rigtige resultat. Æteriske olier har forskellige effekter, fordi hver olie er lavet af forskellige typer molekyler med unikke egenskaber.

For eksempel sælger førende outlets i Kuala Lumpur i Malaysia ofte de to æteriske olier jasmin og lavendel, hvor de står på hylden, som var de salt og peber. Man skal være omhyggelig, når man køber dem sammen grundet deres komplimentære forhold (som yin og yang), hvor for meget af den ene vil overstimulere dig, mens for meget af den anden vil gøre dig træt. Det er normalt for turister først at købe den ene for senere at  komme tilbage efter den anden efter at have oplevet effekten. For meget jasmin vil overstimulere dig, mens for meget lavendel vil gøre dig ineffektiv.

Det engelske ord ‘essential oil’  stammer fra det latinske udtryk ‘quinta essentia’, der betyder 'det femte element'. Altså i følge alkymien er en æterisk olie ånden eller livsenergien af planten på flaske. I lighed med alkoholiske drikke fremstilles de ved destillation og har egenskaber, der har tryllebundet folk i næsten tusind år, siden teknologien blev udviklet i det 13. århundrede af arabiske pionerer. 

Når du køber æteriske olier til aromaterapi, enten med massage eller en anden form for terapi, er det vigtigt at sikre, at olien er autentisk. Undgå billige produkter, da det er umuligt at sælge æteriske olier under en vis pris. Billige produkter er blandet med bæreolier eller endnu værre; de blandes med biprodukter, der potentielt er skadelige for din sundhed. Sørg derfor for at købe dine olier fra en troværdig virksomhed.

Indhold/Hurtige links

  • Fem gode grunde til at bruge æteriske olier til afslapning
  • Æteriske olier er videnskabeligt bevist til at være lige så gode som farmaceutiske produkter til at reducere stress
  • En bedre søvn gør dig friskere og gør dig bedre til at håndtere ting
  • Æteriske olier kan hjælpe med at reducere angst og depression
  • Langvarig brug af æteriske olier forbedrer immunforsvaret
  • Æteriske olier reducerer muligvis risikoen for sygdom
  • Konklusion

Fem gode grunde til at bruge æteriske olier til afslapning

Selvom de giver mennesker utallige farmakologiske effekter, er æteriske olier bedst kendte for deres evne til at ændre humør og forbedre ens mentale velvære. Fordi vi lever i en travl verden med pres fra virksomheder drevet af profit, og det forventes, at man præsterer helt urealistisk godt, lider mange af stress. Hint, derfor aromaterapi bruges til afslapning. Dette anbefales på det kraftigste, da der er aspekter af din sundhed, der kræver langvarig opmærksomhed, og det er bedre at have en sund livsstil, der inkluderer naturlige ingredienser end at blive en kronisk bruger af medicin.

Her er fem grunde til at bruge æteriske olier for afslapning: 
1) Det er videnskabeligt bevist, at æteriske olier er lige så gode som medicin til at reducere stress
2) En bedre nattesøvn gør dig friskere og bedre i stand til at håndtere udfordringer
3) Æteriske olier kan hjælpe med at reducere angst og depression
4) Langvarig brug af æteriske olier forbedrer immunforsvaret
5) Æteriske olier hjælper måske med at reducere risikoen for sygdom.

Det er videnskabeligt bevist, at æteriske olier er lige så gode som medicin til at reducere stress

Videnskabelige studier har påvist, at æteriske olier kan ændre humøret, mens de blev masseret med olierne. Dette var selvom brugerne ikke kunne dufte olierne, fordi næsen var tildækket. Testpersonerne oplevede stadig en forbedring af deres angst, og de følte sig mere afslappede. I forsøget blev der sammenlignet med en placebo.

For de fleste er det svært at forestille sig, at æteriske olier faktisk absorberes i blodet, cirkulerer rundt i kroppen og krydser blod-hjerne-barrieren, hvor de ændrer på humøret. 

Men faktisk er der flere studier, der har vist, at dette er rigtigt. Ved at tage blodprøver fra folk, der har brugt æteriske olier på huden og efterfølgende kemisk analysere blodprøverne, er komponenterne af de æteriske olier påvist. Dette betyder, at komponenterne af de æteriske olier absorberes i de dele af huden, der elsker olie og fanges i albumin(protein i blodet), og resten er historie.

Som tidligere nævnt er den mest almindelige olie for afslapning lavendel. Lavender essential oil er rig på de terapeutiske molekyler linalool og linalylacetat, som har smeretelindrende effekter. Fordi linalool og linalylacetat også er til stede i bergamot og basilikum, kan de også bruges med de samme terapeutiske effekter. I studier hvor lavendel bruges på maven, er både linalool og linalylacetat påvist i blodet inden for 20 minutter efter påsmøring. Disse molekyler har som tidligere nævnt en smertelindrende effekt, hvilket delvist er grundet deres affinitet for opioidreceptoren. Det er tænkeligt, at det samme vil være gældende, hvis basilikum og bergamot påsmøres.

Det næste spørgsmål er så, hvordan smertelindring fører til afslapning og reduceret stress? Udover det indlysende hvilket er at en mild bedøvende effekt reducerer fysisk ubehag, men sandheden er, at smertelindring ikke er den eneste mekanisme. Både linalool og linalylacetat er kendt for deres antiinflammatoriske effekter, og fordi stress er forbundet med kronisk systematisk mikro-inflammation, vil disse antiinflammatoriske effekter af linalool og linalylacetat reducere symptomer af stress og angst. Endvidere forstærker systematisk mikro-inflammation stress og ubehag, hvilket skabet gør det svært at vende tilbage til et afslappende stadie. Derfor kan antiinflammatoriske æteriske olier slutte den onde cirkel og give dig mulighed for at slappe af.

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

En bedre søvn gør dig friskere og gør dig bedre til at håndtere ting

Æteriske olier kan bruges til at forbedre søvn. Den mest kendte æteriske olie til dette formål er chamomile. Mens kamillete (fra blomsterhovederne af Matricaria chamomilla L.) er den mest indlysende drik til at forbedre søvn, kan den æteriske olie fra samme plante bruges til samme formål. Kamilleblade er rige på en sesquiterpence, der hedder matricin, der fremkalder ro. Matricin virker bedst, når det indtages i maven, så den hurtigt absorberes i kroppen.

Matricin er kendt for at virke som en antihistamin, og det reducerer udskillelsen af histaminer fra et område i hypothalamus i hjernen. Fordi hjernehistaminer fremprovokerer vågenhed, er det logisk, at antihistaminer gør det modsatte, altså giver ro. Dette medfører en lang og rolig søvn, men det er vigtigt kun at bruge matricin-indeholdende kamille, når du har brug for en søvn på mere end seks timer, da effekten ikke vil foretage sig efter en kort lur.

Når en æterisk olie produceres fra kamille, gør processen hydrodestillation, at matricinen forvandles til en blålig komponent kaldet chamazulene. Heldigvis har chamazulene lignende egenskaber som matricin. Den har også en antihistamin lignende effekt. Den blå æteriske olie fra chamazulene kan bruges på huden for at opnå forbedring af søvnen. Men vær opmærksom på, at virkningen tager flere timer om at træde i kraft. Det anbefales at vente til den efterfølgende dag, inden du beslutter, om effekten var stærk nok. Lad være med at tage mere, da du kan tage for meget og forblive i et træt stadie i lang tid.

Det er velkendt, at en bedre søvn får  dig til at føle dig mere frisk og det forbedrer dine evner til at håndtere ting. En god søvn reducerer kortisol-niveauet i kroppen, hvilket hjælper dine muskler med at slappe af, reducerer mængden af inflammation i dit system, forbedrer din huds kompleksitet og skaber klarhed i hovedet, så du kan løse kreative opgaver, der forbedrer kvaliteten af arbejdet.

Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie

Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie

229 kr
Æteriske olier kan hjælpe med at reducere angst og depression
Photo by Liza Summer from Pexels

Der er flere æteriske olie komponenter, der har kraften til at hjælpe med at håndtere angst og depression. Disse psykoaktive komponenter skal tages i moderation for at undgå negative effekter på ens psyke og lever. Ved brug af psykoaktive æteriske olie komponenter for depression og angst, er det vigtigt at være striks med mængder og være informeret af konsekvenserne ved at tage for meget.

To meget velkendte æteriske olier, der kan hjælpe med angst og depression er muskatnød (Myristica fragrans) og sort peber (Piper nigrum). Muskatnødolien er domineret af phenylpropanoider, og den mest vigtige i denne kontekst er elemicin. Muskatnød skal bruges med omhu, da for meget elemicin kan gøre, at man bliver dysfunktionel og endda syg og ikke responderer. Som tommelfingerregel er en eller to teskefulde af tørret muskatnød fra supermarkedet en god mængde, hvis det blandes i en milkshake eller dessert og spises. Hvis hel muskatnød bruges, er halvdelen nok (en halv til hel teske), da det er stærkere, når det er frisk. I dette tilfælde er konsistensen helt indlysende - friskkværnet muskatnød er klistrende og klumpende grundet det høje indhold af olie, mens den tørret form fra supermarkedet er i pulverform, fordi indholdet af olie blev reduceret under bearbejdelsen, og derfor er den mindre kraftig. Ikke desto mindre er elemicin et kendt psykoaktivt molekyle, som nemt kommer igennem blod-hjerne-barrieren, kommer ind i de grå områder og reducerer angst, gør hjernen lidt langsommere og fremmer ro og afslapning.

Sort peber æterisk olie indeholder beta-caryophyllen, der er en cannabinoid, der binder de samme receptorer som CBD, hvilket betyder, at det ikke er psykoaktivt, men blot beroligende. Både CBD og beta-caryphyllen har tilhørsforhold til cannabinoid receptor nummer 2 (CB2), hvilket ikke er den samme receptor, der er ramt af THC, cannabinoid nummer 1 (CB1). Når den æteriske olie fremstilles fra sort peber, er terpen separeret fra det rå materiale, hvilket efterlader de andre komponenter, der normalt associeres med peber. Dette betyder, at den varmefremkaldende effekt af peber ikke opleves ved brug af den æteriske olie. Det anbefales at bruge sort peber æterisk olie med CBD olie grundet den følgende effekt. Selvom der er beta-caryophyllen i hamp, mindskes indholdet under bearbejdelsen så ved at bruge sort peber æteriske olie er effekten gendannet. En anden æterisk olie rig på beta-caryophyllen er copaiba (Copaifera officinalis). Dette naturlige produkt har en højere mængde af beta-caryophyllen, og det er også mindre sandsynligt, at det ændrer sig under hydrodestillation. Hvis sort peber eksempelvis bliver hydrodestilleret i bare kort tid, er olien overrig på monoterpen og det trans-caryophyllen indhold er lavt. Det er derfor muligvis mindre risikabelt at tage copaiba harpiks eller den hydrodestilleret æteriske olie fra det samme harpiks, hvilket øger chancen for et godt boost af beta-caryophyllen.

Langvarig brug af æteriske olier forbedrer immunforsvaret

Ro og afslapning, der kommer fra forbedret homøostase vil resultere i en række positive effekter, der inkluderer forbedret immunforsvar. Dette er i kontrast med effekterne fra psykoaktivt medicin, der kun har ét biologisk mål, og de kan nogle gange undertrykke immunforsvaret. Eksempelvis er benzodiazepines, der bruges i allopatisk medicin til at fremme søvn, associeret med et mindre optimalt immunforsvar. I dette tilfældes øger benzodiazepines risikoen for at få lungebetændelse.

Immunforsvaret er stærkt afhængigt af en god funktion af det kardiovaskulære system. Dette betyder, at kronisk systematisk mikro-inflammation, insulinresistens og reaktive oxygen arter blander sig med medfødt og erhvervet immunitet og kan gøre forskellen mellem symptomatisk og asymptomatisk infektion af influenzavirus.

Ikke desto mindre bekræfter in vitro og vivo videnskabelig data brugen af æteriske olier til at kontrollere insulinresistens, systematisk mikro-inflammation og reaktive oxygen arter. 

Først og fremmest kan de tidligere nævnte antiinflammatoriske æteriske olier som lavendel, kamille, sort peber og copaiba forbedre insulin-sensitivitet som en naturlig effekt af deres antiinflammatoriske effekt. Dette er, fordi insulinresistens er forårsaget af et inflammatorisk stadie, der er triggeret af reaktiv oxygen arter, der er biprodukter af glukose forbrænding. Altså ved at forbedre inflammationen, forbedres kroppens evne til at svare på insulin.

Men hvordan griber disse æteriske olier ind i den inflammatoriske kaskade? Selvom det er kompleks videnskab, og der er flere mekanismer, der kan diskuteres, er en af de mest vigtige biologiske effekter de øgede antioxidant enzymer glutathion peroxidase og glutathione S-transferase. Disse antioxidant enzymer produceres af kroppens celler for at respondere på reaktive oxygen arter. Når vi spiser meget sukker og mange kulhydrater fra raffinerede kilder, kan de tomme kalorier ikke 'tænde' for generne, der laver antioxidant proteiner. Men ved at forstærke ens kost med  'smage', der inkluderer phenylpropanoid or terpen, øges de antioxidante enzymer. I et egyptisk studie var den bedste æterisk olie kommen, der er rig på simple monoterpener og deresaldehyd derivater.

Brugen af æteriske olier fremmer afslapning og ro kan altså også fremme immunforsvaret fremfor at nedsætte det som det ofte ses ved almindelige medicin som for eksempel benzodiazepine.

Æteriske olier reducerer muligvis risikoen for sygdom

Ved årtusindskiftet begyndte mange af videnskabsfolkene at ændre måden, vi tænker om mad på. Research har givet plads til et nyt paradigme i forhold til kost og sygdomsforebyggelse. Kostlig intervention med plante fytokemikalier ses nu som en forebyggelsesstrategi for sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Det hævdes, at en nettostigning af fedtelskende fytokemikalier på lang sigt vil reducere forekomsten af ​​sygdomme senere i livet. To af de mest vigtige fedtelskende fytokemikalier er terpen og phenylpropanoid, som begge i gennemsnit udgør mere end 99% af en æterisk olie.

Altså ved at bruge æteriske olier til afslapning og mental sundhed i stedet for medicin gør man noget godt for sin sundhed på den lange bane, hvis man er konsekvent og følger en sund livsstil. De samme æteriske olier, der tidligere er nævnt og som fremmer ro og afslapning, inklusive lavender, chamomile, sort peber, copaiba og kommen, er de samme produkter, der vil mindste risikoen for at udvikle sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme.

Konklusion

Ved at bruge æteriske olier fremfor medicin til afslapning og det mentale helbred er der en række fordele udover mere afslapning. Derudover undgås de negative bivirkninger, der er ved medicin. Æteriske olier, der hjælper med afslapning og forbedret mental sundhed, hjælper også med at forbedre forbrændingen af glukose og reducere systematisk mikro-inflammation. Folk der derfor bruger disse æteriske olier langvarigt vil sandsynligvis opleve bedre sundhed, når de bliver ældre. Æteriske olier, der er gode for afslapning og den mentale sundhed, inkluderer lavendel, kamille, sort peber, copaiba og kommen.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts