90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Kan oliediffusere være skadelige for lungerne? Her er fakta

Ved at sprede æteriske olier i dit hjem kan du skabe en afslappende og beroligende atmosfære. Vores lugtesans er ekstremt stærk, så det er ikke underligt, at diffusorer er blevet så populære. Selv den svageste duft kan skabe en fysisk eller følelsesmæssig reaktion, ligesom duften af friskbagt brød kan bringe barndomsminder tilbage, eller hvordan duften af en parfume kan minde dig om en person, du kendte engang ... Diffusere hjælper med at sprede den dejlige duft af æteriske olier rundt i dit hjem.

Men kan oliediffusere være skadelige for dine lunger? Det afhænger alt sammen af, hvordan du bruger dem, så lad os hjælpe dig med at få det på plads!

Indhold/Hurtiglinks

 • Brug af æteriske olier i din oliediffuser
 •  Hvad er æteriske olier?
 •  Er oliediffusere skadelige for dine lunger?
 •  Eukalyptus
 •  Frankincense
 • Sweet Orange
 • Hvordan man sikkert bruger æteriske olier
 •  Men hvad med bivirkninger?
 •  Allergiske reaktioner på æteriske olier
 • Naturlige kontra syntetiske duftstoffer
 •  Begynd at opleve fordelene ved aromaterapi i dag!

Brug af æteriske olier i din oliediffuser

Når du spekulerer på, om oliediffusere er sikre for dine lunger, er det vigtigt at forstå, hvordan diffusion af æteriske olier rent faktisk fungerer.

En ultralydsoliediffuser har en lille keramisk plade på indersiden, som skaber en kølig, lugtfri vanddamp, når den vibrerer - svarende til tågen omkring et vandfald! Når du tilføjer æteriske olier til din diffuser, nedbryder vibrationerne den æteriske olie til små partikler, og diffusoren spreder denne fine damp af æterisk olie og vand ud i luften. Det er dette, der skaber den forfriskende duft i dit hjem!

Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser

Grå Stendiffuser

799 kr

Hvad er æteriske olier?

Æteriske olier adskiller sig fra syntetiske parfumer og duftstoffer, fordi de er helt naturlige. Æteriske olier er stærkt koncentrerede væsker, der udvindes af planter eller harpiks. De er meget potente, så en lille smule rækker langt. Men hvordan bruger man dem sikkert? Her er et par vigtige sikkerhedspunkter, som du skal huske:

 • Som hovedregel er det ikke sikkert at indtage æteriske olier.
 • Det kan være fint at bruge æteriske olier lokalt på huden, men den æteriske olie skal først fortyndes med en bæreolie.
 • Diffusing af æteriske olier er en fantastisk måde at nyde godt af aromaterapiens fordele på, og det er sikkert for de fleste mennesker.

Fordi en diffuser spreder de fine partikler af den æteriske olie ud i luften, er det en fantastisk måde at nyde fordelene ved æteriske olier på en sikker måde.

Er oliediffusere skadelige for dine lunger?

Æteriske olier har været brugt i århundreder i traditionel praksis som ayurveda og kinesisk medicin. Traditionelt er æteriske olier, urter og planter blevet brugt i dampinhalation, saunaer, varme bade og massage. Folk har været opmærksomme på fordelene ved aromaterapi i tusindvis af år. Men det er først for nylig, at der er blevet foretaget videnskabelige undersøgelser af aromaterapiens effektivitet og fordele.

Selv om dette er et ret nyt forskningsområde, er der nogle få undersøgelser, der undersøger fordelene ved at sprede æteriske olier for åndedrætsorganerne.

Her er nogle af de mest populære olier, der er blevet undersøgt for deres sundhedsmæssige fordele!

Eukalyptus

Eukalyptus er en beroligende aroma, der har en luftig og frisk duft. Eukalyptus blandes godt med citrusdufte som grapefrugt eller citrongræs for at opnå en opløftende og energigivende blanding. Den fungerer også godt alene, og den bruges ofte i kurbade for at skabe en beroligende atmosfære.

 Æterisk eukalyptusolie kan bruges til almindelig behandling af forkølelsessymptomer som hoste eller en stoppet næse. Undersøgelser har vist, at eukalyptus kan være en sikker og effektiv måde at behandle visse luftvejssymptomer på.

Prøv at sprede æterisk eukalyptusolie for at reducere symptomerne på vinterforkølelse!

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

65 kr

 Frankincense

Røgelse er blevet brugt i århundreder i religiøse og spirituelle ceremonier. Røgelse bruges til at skabe en følelse af fred og afslapning og har en varm og krydret aroma, der kan beskrives som ren og frisk.

Traditionelt (før der fandtes diffusorer) blev røgelse brugt til dampinhalation, bade og massage til behandling af åndedrætsproblemer. De boswellicsyrer, der findes i røgelse, har vist sig at kunne reducere og forebygge inflammation i kroniske inflammatoriske sygdomme som astma uden alvorlige bivirkninger.

Prøv at sprede denne olieblanding for at få en forfriskende aroma, der støtter en klar vejrtrækning!

3 dråber Frankincense
2 dråber eukalyptus
1 dråbe rosmarin
1 dråbe gran

Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie

Økologisk Frankincense Æterisk Olie

119 kr

 Sweet orange

Den bløde duft af citrus er opløftende og energigivende, og sweet orange er både sød og frisk. Hvis du elsker citrus, så vil æterisk olie af sweet orange få dit hjem til at dufte som et citrusparadis. Forestil dig duften af friskplukkede appelsiner til at vække dig om morgenen!

Æterisk appelsinolie er blevet brugt i undersøgelser til at behandle angst, og resultaterne har været ganske lovende. I en undersøgelse viste det sig, at diffusering af æterisk appelsinolie havde en angstdæmpende effekt, som også fik deltagerne til at føle sig mere energiske.

Brug æterisk olie af sweet orange til at lave en citrusblanding, der vækker din ånd og opliver dine sanser!

4 dråber Sød appelsin
3 dråber bergamot
2 dråber Frankincense

Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie

Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie

65 kr

Hvordan man sikkert bruger æteriske olier

For at sikre, at du bruger din oliediffuser på en måde, der er sikker for dine lunger, er der et par ting, du skal huske på:

 • Start langsomt med at bruge mindre olie end anbefalet for at se, hvordan din krop reagerer. Hold et vindue åbent for at opretholde en sund luftstrøm.
 • Prøv forskellige olier for at finde de olier, der virker bedst for dig. Start med en lettere olie, som f.eks. appelsin eller citron, og begynd derefter at bruge flere æteriske olier, når du føler dig mere sikker.
 • Få mere at vide om æteriske olier. Lær dig selv, hvordan forskellige æteriske olier virker, så du har den viden, du har brug for til at sprede æteriske olier i dit hjem på en sikker måde.
 • Tal med din læge, før du begynder at bruge en diffusor, hvis du er gravid eller har medicinske lidelser.
 • Hvis du får en allergisk reaktion som hoste eller nysen, skal du stoppe med at sprede æteriske olier og kontakte din læge.

Hvis du har kæledyr, kan du læse mere her om, hvordan du kan sprede æteriske olier sikkert i nærheden af dit kæledyr. Og hvis du har små børn, kan du læse mere om sikkerheden ved at sprede æteriske olier her.

 Men hvad med bivirkninger?

Aromaterapi har mange fordele. Diffusering af æteriske olier kan hjælpe dig med at berolige eller give dig energi og skabe en vidunderlig atmosfære i dit hjem. Hver æterisk olie har forskellige fordele og anvendelsesmuligheder. Men er oliediffusorer dårlige for dine lunger?

De fleste af de negative virkninger, der er rapporteret i undersøgelserne om aromaterapi, skyldes hudirritation, fordi æteriske olier er blevet anvendt lokalt (på huden) og også indtaget (hvilket vi ikke anbefaler). Så de fleste af de bivirkninger, der blev rapporteret, var altså en konsekvens af, at de æteriske olier ikke blev brugt korrekt!

Det er let at glemme, hvor potente æteriske olier er! Da de er 100 % naturlige og rene, er de meget mere koncentrerede end parfume eller andre syntetiske duftstoffer. Derfor anbefales det, at du bruger dem med forsigtighed og respekt.

Æteriske olier kan være lige så potente som medicin og bør behandles som sådan!

Allergiske reaktioner på æteriske olier

Selv om din oliediffuser er sikker og endda gavnlig for dine lunger, kan du få en allergisk reaktion på de olier, der spredes. En bivirkning, der kan opstå ved brug af æteriske olier generelt, er allergisymptomer.

Hvis du er bekymret for sikkerheden ved at bruge æteriske olier, skal du holde øje med tegn på en allergisk reaktion. Hvis det får dine øjne til at løbe eller klø, eller hvis du får en løbende næse, begynder at nyse eller bliver forstoppet, kan det være tegn på, at du har en allergisk reaktion på de æteriske olier, du bruger. Hvis du tror, at du måske har en allergisk reaktion efter at have diffunderet æteriske olier, skal du stoppe med at bruge produktet og kontakte din læge.

Æteriske olier fungerer på samme måde som de planter, de udvindes af. Æterisk kamilleolie kan f.eks. hjælpe dig med at falde til ro og slappe af, men hvis du er allergisk over for lignende planter som bynke og tusindfryd, kan du også være allergisk over for kamille. Du kan også være allergisk over for forskellige typer af ekstrakter, så det er vigtigt at finde ud af, hvilke æteriske olier der udløser en reaktion, og hvilke der er sikre for dig at bruge. Den bedste måde at finde ud af dette på er ved at konsultere din læge.

Naturlige kontra syntetiske duftstoffer

Fordelene ved at bruge en oliediffuser kommer fra de æteriske olier. Aromaterapi kan have mange fordele, men det er vigtigt at kende forskellen på naturlige og syntetiske duftstoffer.

Grunden til, at æteriske olier har så mange fordele, er, at de er helt naturlige og udvindes direkte fra planter, blomster og harpiks. Ligesom urten rosmarin har mange fordele, når den spises, har æterisk olie af rosmarin lignende kvaliteter og fordele, når den diffunderes.

Du kan bruge rene æteriske olier med de fleste diffusorer på markedet. Men nogle oliediffusorer bruger specielle patroner eller duftstoffer i stedet for æteriske olier. Det kan være skadeligt for dine lunger at bruge disse typer af diffusorer, fordi duftstofferne ofte indeholder skadelige kemikalier og parfume.

Når du vælger en duft til din diffuser, skal du altid sørge for at tjekke ingredienserne. Der bør kun stå navnet på en eller flere æteriske olier og ingen numre eller navne på kemiske forbindelser. Disse kan være skadelige, når de diffunderes, og de bidrager ikke til en sund luftkvalitet indendørs.

Begynd at opleve fordelene ved aromaterapi i dag!

Der er så meget at lære om æteriske olier og deres fordele, men det er altid godt at vide, hvordan man bruger dem på en sikker måde. Oliediffusere er sikre for lungerne, og når de bruges korrekt, har de mange fordele!

Hvis du vil vide mere om fordelene ved aromaterapi og høre, hvad eksperterne har at sige, kan du læse videre her. Og hvis du er klar til at begynde at opleve de helbredende fordele ved aromaterapi, har du fået nogle gode værktøjer under bæltet med hensyn til sikkerheden ved at bruge en oliediffusor.

#1 Trustpilot wellness brand

KØB NU

Other blog posts