90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Kan man anvende æteriske olier til smertelindring?

Hvis medicin ikke hjælper dig af med dine smerter, eller hvis du leder efter et mere naturligt alternativ til traditionel medicin, så findes der heldigvis mange æteriske olier som kan tilbyde dig smertelindring.

Hver eneste af de følgende olier har en række positive egenskaber som kan hjælpe din krop på forskellige måder.

Æteriske olier kan ikke blot anvendes i forbindelse med smertelindring, men mange æteriske olier har samtidigt også anti-inflammatoriske og antispasmodiske egenskaber, hvilket gør dem velegnede til at behandle en lang række skader og lidelser.  

Indhold/Hurtiglinks

  • Hvorfor anvende aromaterapi til smertelindring?
  • Hvilke æteriske olier kan hjælpe med smertelindring?
  • Hvordan man anvender æteriske olier til smertelindring
  • Er det sikkert at anvende æteriske olier til smertelindring?
  • Opsummering

Hvorfor anvende aromaterapi til smertelindring?

For mange mennesker der lider af kroniske smerter, er tanken om at tage en cocktail af medicin blot for at klare dagen langt fra optimalt, for ikke at nævne at det kan være hårdt for kroppens organer. Mange oplever også at smertestillende medicin alene ikke er nok. Hvis du i øjeblikket er afhængig af medicin for at kunne komme igennem hverdagen, og leder efter et naturligt alternativ eller et supplement, så kan æteriske olier måske være løsningen.

Æteriske olier kan hjælpe med at forbedre dit fysiske, følelsesmæssige og mentale velvære, og de virker også smertereducerende hos mange mennesker. Hver eneste olie har sin helt egen unikke aroma, sammen med en række fordele. Du kan vælge at bruge disse olier individuelt, eller kombinere dem i en blanding.

Forskning har vist at bestemte æteriske olier kan hjælpe med at mindske symptomerne på en lang række helbredsmæssige problemer, herunder hovedpine, migræne, inflammationer, kroniske smerter, muskel- og ledsmerter relateret til gigt, menstruationskramper, fødselssmerter og mere.

Hvilke æteriske olier kan hjælpe med smertelindring?

Hver eneste æteriske olie har sine egne fordele, og forskellige olier passer til forskellige lidelser. Vi har håndplukket nogle af vores yndlings æteriske olier som kan tilbyde dig smertelindring.   

Lavendelolie: ikke kun til søvn

Æterisk lavendelolie er blevet anvendt i århundreder til behandling af mange forskellige lidelser, fra søvnløshed til angst og stort set alt derimellem. Men nyere forskning har desuden bevist, at lavendel også er effektiv til smertelindring, og er en af de mest effektive æteriske olier til behandling af inflammationer.

I 2015 opdagede forskerne at æterisk lavendelolie på effektiv vis kan lindre smerter og reducere hævelser.  Denne forskning opdagede endda, at lavendelolie lindrer smerte i en grad der kan sammenlignes med receptmedicinen tramadol, når den fortyndes med en bæreolie og anvendes direkte på huden. Dette tyder på at æterisk lavendelolie kan anvendes til at behandle smerter og dertilhørende inflammationer.

Lavendeloliens smertelindrende effekt blev også målt på børn. I 2013 blev der foretaget en undersøgelse for at måle hvilken effekt inhalering af lavendelolie havde på børn, som havde fået udført en mandelektomi. De børn som inhalerede æterisk lavendelolie var i stand til at reducere deres mængde af smertelindrende medicin, hvilket dermed beviste lavendeloliens smertelindrende effekt.

Æterisk lavendelolie har også vist sig at være effektiv til behandling af hovedpine og migræne. En undersøgelse fra 2012 vurderede effekten som inhalering af lavendelolie havde på mennesker som led af migræne. Resultaterne viste, at lavendelolie reducerede graden af migræne, og at olien dermed er et effektivt middel mod migræne.  

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Muskatel salvieolie: perfekt til menstruationskramper

Muskatel salvie hører til myntefamilien, og anvendes ofte til madlavning og i te. Men muskatel salvie æterisk olie er også kraftig og anti-inflammatorisk, samtidigt med at den reducerer smerter.

En undersøgelse fra 2012 målte effekten af aromaterapi massage med en blanding af æteriske muskatel salvie, lavendel og merian olier på menstruationskramper. Forskerne opdagede at både varigheden og intensiteten af menstruationskramperne blev reduceret markant ved anvendelse af denne æteriske olieblanding.

Man kan også bruge æteriske olier under fødsler. Muskatel salvie æterisk olie anvendes ofte for at stimulere veer i livmoderen under fødsler, og mange kvinder er trofaste brugere af aromaterapi ved fødsler for at reducere fødselstiden. Du bør dog ikke anvende muskatel salvieolie under graviditeten før du har nået din terminsdato, da dette kan resultere i for tidlige veer. 

Muskatel salvie æterisk olie har også vist sig at kunne sænke for højt blodtryk, forbedre en persons mentale velbefindende samt berolige angst - alle sammen almindelige symptomer for mennesker, der lider af kroniske smerter.

Eukalyptusolie: kølende smertelindring

Eukalyptusolie stammer fra det stedsegrønne eukalyptustræ som vokser i Australien, og har været anvendt som medicin siden det 18. århundrede, da læger begyndte at bruge den dampdestillerede olie til behandling af brystproblemer. I slutningen af 1800-tallet blev eukalyptusolie ordineret til behandling af åndedrætslidelser, og der opdages stadig utallige fordele ved denne olie den dag i dag.

En undersøgelse fra 2013 undersøgte de effekter som indånding af eukalyptusolie havde på smerter. Patienterne, der alle havde gennemgået en knæprotese operation, blev bedt om at inhalere eukalyptusolie i 30 minutter i tre efter hinanden følgende dage. Dette resulterede i en reduktion af både smerter og blodtryk, hvilket kunne være et klart tegn på, at eukalyptusolie er en effektiv æterisk olie til at behandle ledsmerter.

Eukalyptusolie har nogle af de samme egenskaber som mentol. Dette betyder, at den vil irritere huden når den påføres, hvorefter huden vil føles enten varm eller kold. Denne effekt har vist sig at forøge blodcirkulationen, hvilket bidrager til at mindske smerter. Af denne grund er eukalyptusolie en af ingredienserne i mange af de nuværende smertestillende midler, og er i stand til at lindre rygsmerter samt forstuvninger og forstrækninger i musklerne.

Takket være dens anti-inflammatoriske og smertestillende egenskaber, så anvendes eukalyptusolie ofte til at lindre led- og muskelsmerter i forbindelse med gigt. Hvis du leder efter en naturlig gigtbehandling eller en af de mest effektive æteriske olier til at behandle muskelsmerter, så kan æterisk eukalyptusolie muligvis hjælpe dig.  

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

65 kr

Bergamotteolie: Opløftende og beroligende

Æterisk Bergamotteolie indeholder linalool og carvacrol, stoffer som har vist sig gavnlige til at reducere både smerter og hævelser.

En gennemgang af en række undersøgelser i 2019 undersøgte, hvordan forskellige æteriske olieforbindelser påvirker smertereaktionen hos både mennesker og dyr. Gennemgangen konkluderede, at både linalool og carvacrol har smertestillende og anti-inflammatoriske egenskaber. Dette gør bergamotteolie til en af de mest effektive æteriske olier til at behandle rygsmerter.

En undersøgelse der blev offentliggjort i 2015 konkluderede, at injiceret bergamotteolie eller dens stoffer er effektiv til behandling af kroniske smerter hos dyr. Denne undersøgelse viste, at æterisk bergamotteolie er særlig effektiv til at reducere neuropatiske smerter, der er resistente overfor opioidmedicin. Så selvom dette dog ikke endegyldigt beviser at topisk bergamotteolie er effektiv, så er den dog bestemt et forsøg værd. Og hvis det eneste den gør er at forbedre dit humør, så kan dette alene hjælpe med at reducere dine smerter.   

Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie

Økologisk Bergamot Æterisk Olie

105 kr

Pebermynteolie: Meget mere end tandpasta

Pebermynteolie udvindes af bladene fra pebermynteplanten og kan ofte findes i fødevarer, tandpasta og toiletartikler. Æterisk pebermynteolie har dog også en række smertestillende egenskaber.

En undersøgelse fra 2007 undersøgte effekten på patienter med skuldersmerter, når de blev behandlet med aromaterapeutisk akupressur. Her blev der anvendt æterisk pebermynteolie i kombination med lavendel- og rosmarinolie. Forskerne opdagede at gruppen, der blev behandlet med pebermynteolie oplevede en smertereduktion på 30% sammenlignet med blot 15% hos placebogruppen.

Det er ligeledes blevet bevist, at pebermynteolie vil kunne lindre symptomerne på migræne og spændingshovedpiner hos nogle mennesker. En undersøgelse fra 2008 viste, at lokal anvendelse af en pebermynteolie opløsning på 10% på panden og tindingerne hos personer med kronisk migræne gav effektiv smertelindring, samt reducerede både kvalme og lysfølsomhed.  

Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie

Økologisk Peppermint Æterisk Olie

79 kr

Rosenolie: Sød og effektiv

Ud over at dufte dejligt, så har æterisk rosenolie også nogle fantastiske smertestillende egenskaber.

En undersøgelse fra 2013 målte hvilken effekt rosenolie har på menstruationskramper. Kvinder der havde menstruationssmerter fik mavemassage med fortyndet æterisk rosenolie. Kvinderne der blev masseret med rosenolie, rapporterede færre smerter efter massagen end kvinderne i placebogruppen, hvilket viser rosenoliens kraftige effekt.

En undersøgelse fra 2015 undersøgte effekten ved at indånde æterisk rosenolie efter en operation hos børn. De børn der inhalerede rosenoliens aroma, rapporterede en markant smertereduktion. Forskerne konkluderede derfor, at indånding af rosenolie muligvis kunne have stimuleret frigivelsen af endorfiner - vores krops naturlige smertestillende middel.

Hvordan man anvender æteriske olier til smertelindring

Hvordan du beslutter dig for at bruge æteriske olier til smertelindring vil i stor udstrækning afhænge af den type smerte du oplever, såvel som din personlige præferencer. Her er nogle af vores foretrukne måder at bruge æteriske olier til smertelindring på. 

Aromaterapi massage for smertelindring

Aromaterapi massage er en fantastisk måde at lindre ømme muskler på, og til at lindre smerter helt generelt. Bed derfor enten din partner eller en ven om at give dig en massage, besøg en kvalificeret massør eller prøv at give dig selv lidt massage.

Det er vigtigt at du aldrig anvender æteriske olier ufortyndet eller direkte på din hud, da dette kan forårsage hudirritation. Bland i stedet et par dråber æterisk olie med en spiseskefuld bæreolie, såsom f.eks. kokosolie eller jojoba olie. Blandingen kan herefter masseres ind i din hud, så du kan nyde den smertestillende effekt fra din valgte æteriske olie. 

Indånding af æteriske olier for smertelindring

Indånding af æteriske olier er en effektiv metode til smertelindring, og vil samtidig få dit hjem til at lugte dejligt. Du skal blot komme et par dråber af din valgte æteriske olie i en aromaterapi diffuser, og indånde aromaen.

Hvis du ikke ejer en diffuser, så kan du f.eks. tilføje et par dråber æterisk olie i den varme voks i et stearinlys for at skabe dit eget personlige duftlys. Du kan også prøve at tilføje nogle dråber bergamotteolie i en skål med varmt vand, og hernæst indånde dampen. Det virker måske en kende underligt, at det kan hjælpe med at reducere smerter at indånde æteriske olier, men husk at vores lugtreceptorer er tæt knyttet til det limbiske system i hjernen, der er ansvarlig for følelser og for at kontrollere vores stressrespons, herunder vores vejrtrækning, puls og blodtryk. Så det bør derfor ikke komme som nogen overraskelse, at bare det at lugte til æteriske oliers aroma kan have en så kraftig en effekt på kroppen.

Aromaterapi bad for smertelindring

Et varmt bad kan have enorme fordele, hvis du lider af smerter. Hydroterapi er i sig selv en særdeles effektiv metode til smertelindring, især hvis der er tale om muskelsmerter. Den nedsænkning, opdrift og varme der følger med et bad, er en fantastisk måde at lindre smerter på, samtidig med at få din krop til at slappe af.

Kombiner dette med smertestillende æteriske olier for virkelig at høste alle fordelene ved et aromaterapi bad. Du er dog først nødt til at blande din valgte æteriske olie med en spiseskefuld bæreolie. Dette vil hjælpe din valgte olie med at sprede sig mere effektivt ud i vandet, og ikke mindst for at undgå hudirritation.

Hvis du ikke lige har en bæreolie ved hånden, så bør du dog ikke fortvivle. Du kan såmænd også blande din valgte æteriske olie med en spiseskefuld sødmælk, hvilket også vil muliggøre spredningen af olien.

Er det sikkert at anvende æteriske olier til smertelindring?

Selvom æteriske olier er et naturprodukt, så er der alligevel et par sikkerhedsregler du bør følge, når du bruger aromaterapi.

Som med alt andet kan visse mennesker muligvis opleve en allergisk reaktion, når de bruger æteriske olier. Hvis du anvender æteriske olier på din hud, så bør du altid blande dem med en bæreolie først. Årsagen til dette er, at æteriske olier er ekstremt potente og kan forårsage hudirritation, hvis de anvendes ufortyndet. Det er også vigtigt at foretage en test på et mindre område for at kontrollere om der opstår hudirritation, før du bruger olien på større områder.

Hvis du derfor oplever symptomer på en allergisk reaktion, så skal du øjeblikkeligt stoppe med at bruge den æteriske olie, vaske al olie fra din hud og hernæst kontakte din læge for at få vejledning.

Hvis du er gravid, ammer eller lider af en helbredsmæssig tilstand, så bør du altid først rådføre dig med din læge, før du bruger æteriske olier, idet visse olier muligvis ikke er forenelige med visse helbredstilstande.

Opsummering

Hvis du er på udkig efter et naturligt alternativ til smertestillende medicin, eller hvis din nuværende medicin ikke er tilstrækkelig, så er æteriske olier bestemt værd at prøve. De er en nem, naturlig og sikker måde at forbedre dit mentale velbefindende på, samtidig med at de giver dig den ekstra smerteunderstøttelse du har brug for, og samtidig får dit hjem til at dufte vidunderligt.

Forskellige æteriske olier er effektive til forskellige typer smerter, lige fra hovedpiner og migræner til menstruationskramper og muskelsmerter. Det kan være nødvendigt at prøve et par forskellige æteriske olier, før du finder den rette olie til at lindre dine smerter.

Hvis du har nogen som helst spørgsmål angående brugen af æteriske olier til smertelindring, eller hvis du søger tips om aromaterapi, så kan du altid kontakte en aromaekspert på: support@volant.dk.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.