🇩🇰 Gratis fragt over 500 kr / Altid gratis retur

Æteriske olier og kæledyr: Alt hvad du behøver at vide

Mange mennesker er afhængige af de terapeutiske fordele som aromaterapi tilbyder til behandling af en lang række lidelser, og ikke mindst som middel til at forbedre deres mentale, følelsesmæssige og fysiske velvære. Fra stress til søvnløshed og kroniske smerter til angst - æteriske olier ser ud til at være svaret på næsten alt.

I takt med at de holistiske fordele ved æteriske olier bliver mere og mere kendte, så begynder mange folk nu at spørge sig selv, hvilke andre anvendelser æteriske olier har, og hvordan man ellers kan bruge aromaterapi derhjemme.

Dette har fået mange mennesker til at stille spørgsmålet, hvordan æteriske olier kan bruges sammen med deres kæledyr. Her er derfor alt det, som du har brug for at vide i forbindelse med æteriske olier og kæledyr.

Indhold/Hurtiglinks

  • Kan man bruge æteriske olier, hvis man har kæledyr?
  • Kan æteriske olier have en  gavnlig effekt på kæledyr?  
  • Æteriske olier, der er sikre for hunde
  • Æteriske olier, der er sikre for katte
  • Hvilke æteriske olier er giftige for kæledyr? 
  • Sådan bruger du æteriske olier sikkert med kæledyr i nærheden
  • Opsummering

Kan man bruge æteriske olier, hvis man har kæledyr?

Mange mennesker spørger sig selv, om det er sikkert at bruge æteriske olier derhjemme, hvis man har kæledyr. Svaret er heldigvis ja - visse æteriske olier kan faktisk bruges sammen med kæledyr, men der skal dog udvises stor forsigtighed. Der er mange æteriske olier, som kan give dit kæledyr ubehag eller endda være giftige.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke æteriske olier der er sikre at bruge i nærheden af dit kæledyr. Du bør dog stadig udvise forsigtighed, selv med de sikre æteriske olier. De bør holdes uden for dit kæledyrs rækkevidde, både når du opbevarer og anvender dine æteriske olier. Du bør heller aldrig lade dit kæledyr indtage æteriske olier.

Kan æteriske olier have en gavnlig effekt på kæledyr?  

Når aromaterapi anvendes med omtanke, så kan den have gavnlige effekter for hele familien, og faktisk også for dine kæledyr. Der findes nogle olier, som kan hjælpe med at berolige og få dit kæledyr til at slappe af, mens andre olier kan hjælpe med at holde lopper på afstand og holde dit kæledyr sundt.

Det er dog altid vigtigt at være opmærksom på, hvilke æteriske olier der potentielt kan være farlige for dit kæledyr, samt at have nogle sikkerhedsregler i baghovedet, når du bruger æteriske olier i nærheden af dine kæledyr. 

Æteriske olier, der er sikre for hunde

Der findes adskillige æteriske olier, som er sikre at bruge sammen med hunde, hvor visse olier kan give din hund mange holistiske fordele. For eksempel virker visse æteriske olier beroligende på hunde, hvorimod andre kan hjælpe med at holde lopper på afstand.

Her er nogle af de æteriske olier, som kan bruges sammen med hunde.  

Lavendelolie: Beroligende og behagelig

Lavendel er en af de mest hyppigst anvendte æteriske olier til hunde, og er desuden også en af de mest sikre. Æterisk lavendelolie menes at producere en beroligende fornemmelse i din hunds hjerne, hvilket giver den en følelse af tryghed, når den har allermest brug for det.

Nogle dyrlæger forstøver æterisk lavendelolie under operationer for at berolige nervøse kæledyr, og for at hjælpe dem med at føle sig mere trygge. Æterisk lavendelolie kan også bruges til at hjælpe din hund med dens søvnproblemer, og til at holde den rolig i bilen.

En undersøgelse fra 2009 undersøgte virkningerne forbundet med at anvende lavendelolie topisk på en række beagle-hundes ører. Undersøgelsen viste, at hundenes gennemsnitlige hjertefrekvens var lavere, når de blev behandlet med lavendelolie. Dette peger på, at lavendelolie kan have en beroligende virkning på nogle hunde. Der er dog behov for mere forskning for at kunne kalde dette for et endegyldigt bevis.

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

84 kr

Citrongræsolie: Det naturlige middel mod skadedyr

Med dens fantastiske citrusaroma, så dufter æterisk citrongræsolie behageligt for både mennesker og hunde. Den har dog den modsatte effekt på skadedyr, såsom lopper og flåter, idet duften afskrækker dem fra dit kæledyr.

Du kan bruge æterisk citrongræsolie i en diffuser for at holde skadedyrene på god afstand. Du kan også prøve at tilsætte en dråbe æterisk citronolie i din hunds shampoo for at få en duft, som både dig og dit kæledyr vil syntes om, samtidig med at lopper og flåter holdes på afstand.  

Økologisk Lemongrass Æterisk Olie
Økologisk Lemongrass Æterisk Olie
Økologisk Lemongrass Æterisk Olie
Økologisk Lemongrass Æterisk Olie
Økologisk Lemongrass Æterisk Olie

Økologisk Lemongrass Æterisk Olie

84 kr

Pebermynteolie: Beroligende, energigivende og afskrækkende i én og samme aroma

Pebermynte har en kraftig aroma, men er på trods af dette også en af de sikreste æteriske olier at bruge til din hund. Hvis du anvender aromaen i din diffuser, så kan den også hjælpe en gammel og træt hund med at få mere energi. Når den anvendes udvendigt, så kan den lindre trætte, ømme muskler og led. Og endelig er pebermynte et glimrende afskrækkende middel mod lopper. Faktisk kan du ofte finde pebermynte i hundeshampooer og loppemidler.  

Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie

Økologisk Peppermint Æterisk Olie

100 kr

Cedertræolie: Afslappende og forfriskende

Mange mennesker har bemærket, at æterisk cedertræolie har en afslappende virkning på deres hunde, der samtidig er med til at give dem sund hud. Hvis du tilsætter en nogle få dråber cedertræolie i din diffuser, så kan dette hjælpe med at berolige din hund og give den bedre søvnkvalitet.

Æterisk cedertræolie er også et effektivt middel til at bekæmpe skadedyr, og vil holde flåter, lopper og møl langt væk fra både dine kæledyr og møbler. Prøv bare at komme en dråbe æterisk cedertræolie i en ren sprayflaske, hvorefter du blot skal fylde den op med vand. Spray nu blandingen på dine møbler og tæpper for at holde skadedyrene på god afstand.  

Kamilleolie: Beroligende og behagelig

På samme måde som os mennesker, så finder mange hunde aromaen af æterisk kamilleolie særdeles afslappende. Faktisk undersøgte en undersøgelse fra 2004, der blev udført på på et dyreinternat, hvilken effekt kamilleolie havde på hundes adfærd. Undersøgelsen viste at hunde, der blev udsat for duften af æterisk kamilleolie, var markant mere rolige og mindre støjende, når de blev udsat for kamilleolie.

Dette gør kamille til en nyttig æterisk olie til at holde din hund rolig under støjende eller kaotiske forhold. Prøv derfor at tilsætte nogle få dråber æterisk kamilleolie i din diffuser for at berolige din hund ,og gøre det muligt for den at hvile sig.

Æteriske olier, der er sikre for katte

Katte er mere følsomme end hunde, når det kommer til æteriske olier, så det er derfor vigtigt at være ekstra forsigtig, når du bruger æteriske olier i nærheden af dine kattevenner.

Da katte er i stand til at hoppe og klatre, så er det vigtigt at du sørger for at alle æteriske olier holdes uden for din kats rækkevidde, da det kan være farligt for din kat at indtage dem - selv med de sikreste æteriske olier.

Den eneste æteriske olie, som ser ud til at være blevet ordentligt undersøgt i forbindelse med katte er lavendelolie.

En undersøgelse fra 2018 undersøgte virkningerne forbundet med at indånde duften af lavendelolie hos indlagte katte på dyrehospitaler. Én gruppe blev udsat for duften af lavendelolie, hvorimod en anden kontrolgruppe blot blev overvåget. Undersøgelsen viste, at den gruppe der indåndede æterisk lavendelolie i 30 minutter var betydeligt roligere og udviste færre tegn på stress. Dette viser den effekt, som æterisk lavendelolie kan have på kattes angstniveau.

Æterisk lavendelolie kan hjælpe med at berolige din kat under bilrejser, hjælpe den med at hvile og komme sig efter sygdomme eller skader, og hjælpe med at lindre angst. På grund af kattes følsomme natur, så bør du dog altid udvise forsigtighed når du bruger lavendelolie, og regelmæssigt holde øje med din kat for eventuelle negative bivirkninger.  

Hvilke æteriske olier er giftige for kæledyr? 

Selvom der findes adskillige æteriske olier, som er sikre at bruge i nærheden af dine kæledyr, og nogle af dem har oven i købet en række terapeutiske fordele, så findes der også mange æteriske olier, som kan være giftige for dine behårede venner. 

Æteriske olier der er giftige for hunde

På trods af der er adskillige æteriske olier, som du sikkert kan bruget i nærheden af din hund, så er der desværre også mange som du helt bør undgå. Disse olier kan nemlig give din hund allergier og hudoverfølsomhed, samt forstyrre dens naturlige kropslige processer. I visse tilfælde kan kontakt med disse æteriske olier endda være dødelige for din hund.

Når det kommer til æteriske olier og hunde, så er der derfor nogle enkelte olier, som du skal være særlig opmærksom på ikke at bruge. Nogle af de æteriske olier, der er giftige for hunde omfatter:

● Anis
● Kanel
● Nellike
● Enebær
● Pebermynte
● Gran
● Tea tree
● Timian

Mange andre æteriske olier kan også potentielt være giftige for hunde. Hvis du er usikker, så bør du altid spørge din dyrlæge til råds, før du beslutter dig for at bruge en bestemt æterisk olie.  

Æteriske olier der er giftige for katte

De fleste æteriske olier anses for at være giftige for katte på grund af kattes høje følsomhed. Du bør derfor altid være særdeles forsigtig, når du bruger æteriske olier i nærheden af dine kattevenner.

Katte mangler det såkaldte enzym kaldet glucuronyltransferase, hvilket er det enzym der er ansvarlig for at nedbryde fenol. Dette betyder, at katte er særligt følsomme overfor æteriske olier, som indeholder polyfenolforbindelser, idet de interagerer med leverens afgiftningsprocesser.

Æteriske olier, som er meget giftige for katte omfatter bl.a.:

● Kanel
● Citrusolier
● Nellike
● Eukalyptus
● Oregano
● Pebermynte
● Gran
● Tea tree
● Timian
● Ylang Ylang

Det er altid bedst at være på den sikre side, når du bruger æteriske olier i nærheden af dine katte. Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, før du bruger en bestemt æterisk olie.  

Sådan bruger du æteriske olier sikkert med kæledyr i nærheden

Både hunde og katte er kendt for deres utrolige lugtesans. Dette betyder dog, at man skal være ekstra forsigtig, når man bruger æteriske olier i nærheden af ens kæledyr. Det vigtigste at huske er altid at spørge din dyrlæge til råds, før du bruger æteriske olier i nærheden af dine kæledyr.

Når du bruger æteriske olier i din diffuser, så skal du sørge for altid at give dit kæledyr en mulig flugtrute. Dette kunne være et åbent vindue eller en åben dør, så dit kæledyr kan forlade rummet og slippe væk fra duften, hvis det føler sig utilpas.

Når det handler om æteriske olier og katte, så skal du være ekstra forsigtig. Katte er særligt følsomme overfor æteriske olier, så brug dem sparsomt og hold et vågent øje med din katteven. Lad aldrig en diffuser være tændt når du ikke er hjemme, hvis der befinder sig et dyr i hjemmet.

Sørg for at opbevare dine æteriske olier uden for dine kæledyrs rækkevidde. Deres nysgerrige natur vil nemlig gøre dem interesserede i at undersøge den aromatiske tilføjelse til deres hjem, men indtagelse af æteriske olier kan faktisk være dødelig for dit kæledyr. Opbevar derfor dine olier i et aflåst skab eller et andet sikkert sted, og vær opmærksom på, hvor du placerer dine diffusere.

Vask dine hænder omhyggeligt efter håndtering af æteriske olier for at undgå utilsigtet kontakt med dit kæledyr. Hvis du mener at der er en chance for, at dit kæledyr kan være kommet i kontakt med en æterisk olie, så er det vigtigt at kontakte din dyrlæge hurtigst muligt for at få råd og vejledning.  

Opsummering

Selvom æteriske olier kan have gavnlige effekter på dine kæledyr, så er det også vigtigt at være opmærksom på de forskellige sikkerhedsretningslinjer, når det gælder æteriske olier og kæledyr. Hunde og katte kan være særligt følsomme overfor de kraftige aromaer fra æteriske olier, og der skal derfor altid tages de passende forholdsregler. At fortynde æteriske olier dobbelt så meget som du normalt ville, når du anvender dem, kan være et godt sted at begynde for at vænne dit kæledyr til lugten af de olier du bruger.

Hvis du stadig er usikker, når du skal bruge æteriske olier i nærheden af dine kæledyr, så skal du altid kontakte din dyrlæge for at få råd og vejledning. Det er altid bedst at være ekstra forsigtig for at holde dine kæledyr så sikre som muligt. Der kan muligvis være andre olier, som din dyrlæge kan bruge på dit kæledyr i forbindelse med mere alvorlige tilstande, men det er altid bedst at rådføre sig med din dyrlæge først og lade dem vejlede og overvåge eventuelle behandlinger.

Hvis du ønsker flere oplysninger om æteriske olier eller ønsker at tale med en aromaekspert, så kan du altid sende os en e-mail på: support@volant.dk.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 300+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.

Other blog posts