90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Æteriske olier og graviditet

For mange kommende mødre er aromaterapi deres redning under graviditeten. Er der så nogen bivirkninger? 

Eteriske olier kan hjælpe med at behandle mange almindelige graviditetssymptomer, herunder f.eks. rygsmerter, kvalme og bækkensmerter og ikke mindst give dig yderligere fordele under selve fødslen. Det er dog vigtigt at være opmærksom på et par sikkerhedstips før du bruger æteriske olier under graviditeten.

Indhold/Hurtiglinks

 • Hvad er aromaterapi?
 • Er det sikkert at anvende aromaterapi under graviditeten?
 • Hvad er fordelene ved at bruge aromaterapi under graviditeten?
 • Sådan bruger du aromaterapi under graviditeten
 • Æteriske olier til morgenkvalme
 • Æteriske olier til afslapning under graviditeten
 • Æteriske olier til at give dig mere energi under graviditeten
 • Æteriske olier til søvnløshed under graviditeten
 • Æteriske olier til at reducere strækmærker
 • Æteriske olier til selve fødslen
 • Æteriske olier til tiden efter fødslen
 • Æteriske olier til amning
 • Opsummering

Hvad er aromaterapi? 

Aromaterapi er brugen af æteriske olier til terapeutiske formål. Denne holistiske terapi har vist sig at kunne forbedre både dit mentale og fysiske velbefindende.

Under aromaterapi inhalerer du aromaen fra æteriske olier. Duften registreres af sensorerne i din næse, som er direkte forbundet med det limbiske system i din hjerne. Dette limbiske system er ansvarlig for at kontrollere dine følelser, hvilket betyder, at de æteriske olier der inhaleres, kan have en direkte indflydelse på dine følelser.  

Er det sikkert at anvende aromaterapi under graviditeten?

Fordelene ved aromaterapi under graviditeten er mange. Man skal dog alligevel altid være forsigtig, når man anvender aromaterapi under graviditeten.

Alle æteriske olier har potentiale til at komme i kontakt med moderkagen på dit barn på grund af deres kemiske sammensætning, men dette betyder dog ikke, at alle æteriske olier er skadelige for dit barn.

Nogle æteriske olier er sikre at bruge på bestemte tidspunkter under din graviditet, hvorimod andre helt bør undgås. Derfor anbefaler vi altid, at du taler med en kvalificeret aromaterapeut, der er uddannet i brugen af aromaterapi under graviditet, før du beslutter dig for, hvilke æteriske olier du skal bruge.

Hvis du beslutter dig for at bruge dine æteriske olier topisk under graviditeten, f.eks. til en aromaterapimassage under graviditeten, så er det bedst at lave en lille hudtest med den valgte æteriske olie og bæreolie for at sikre dig, at den ikke vil irritere din hud. Gnid en lille mængde af blandingen på et lille område af din hud 24 timer før din graviditetsmassage.

Læs mere om at udføre en test på din hud med æteriske olier her

Hvis din partner giver dig aromaterapi massage, så skal du tjekke med din jordemoder, hvilke massagestrøg der er sikre at anvende under din graviditet. Hvis du beslutter dig for at bruge en massageterapeut, så skal du sikre dig, at vedkommende er kvalificeret og forsikret til at behandle gravide kvinder.

Æteriske olier som du altid bør undgå når du er gravid omfatter anis, arnica, basilikum, cypres, fennikel, enebær, muskatnød, salvie, hele enebær, merian og rosmarin.

Hvad er fordelene ved at bruge aromaterapi under graviditeten?

Mange kvinder sværger til de positive effekter de oplever med æteriske olier under graviditeten. Nogle af olierne kan spredes og inhaleres, så aromaen fremmer dit mentale velbefindende, mens andre skal blandes med en bæreolie og anvendes lokalt, f.eks. gennem massage.

Aromaterapi kan også være med til at formindske den stress, frygt og angst, som mange kvinder føler under graviditeten. Dette kunne være bekymringer i forbindelse med fødslen eller blot om at blive forælder for første gang. Æteriske olier kan også være et effektivt middel for mødre, der oplever både fødselsdepression eller angst før og efter fødslen.

Aromaterapi kan også hjælpe med nogle af de mest almindelige graviditetssymptomer, herunder kvalme, træthed, rygsmerter, hævede ankler og søvnløshed. Ved at reducere ubehaget og ulemperne ved disse tilstande, så kan man nu forøge moderens glæde over hendes graviditet, så hun kan se frem til fødslen af sit barn betydeligt mere.

Mange kvinder vælger også at bruge æteriske olier under fødslen for at fremme deres afslapning og ikke mindst forbedre deres fødselsoplevelse. Flere og flere hospitaler er begyndt at indse fordelene ved aromaterapi under fødslen, og mange hospitaler anbefaler nu aktivt brugen af aromaterapi.

Sådan bruger du aromaterapi under graviditeten

Der findes mange forskellige måder, som du kan bruge æteriske olier på under din graviditet. Dette kunne f.eks. være topisk massage, inhalation via diffusion og ved at tilsætte æteriske olier til dit bad.

Aromaterapi massage til graviditet

Aromaterapi massage kan være særlig gavnlig under graviditeten, men du skal dog huske at fortynde dine æteriske olier før du bruger dem. Bland en eller to dråber af din æteriske olie med en teskefuld bæreolie, såsom f.eks. sød mandelolie, kokosolie eller grapefrøolie.

Inhalation af æteriske olier under graviditeten

Mange kvinder nyder godt af fordelene ved at indånde duften af æteriske olier under deres graviditet. Du skal blot tilsætte et par dråber æterisk olie i din diffuser, og så blot nyde de blide aromaer som den skaber. Selvfølgelig kan nogle af dine tidligere yndlingsdufte rent faktisk virke frastødende eller få dig til at føle dig dårligt tilpas under graviditeten, hvilket de ikke gjorde før. Det anbefales derfor at du eksperimenterer lidt med duftene, indtil du finder dem, der virker for dig.

Aromaterapi bad under graviditeten

Varme bade kan være særligt lindrende under graviditeten, især hvis du lider af de mange smerter og ømhed som fødslen ofte kan medføre. Æteriske olier kan forstærke disse fordele.
Hvis du vil tilsætte æteriske olier til dit bad, så skal du først blande et par dråber af den æteriske olie med en teskefuld bæreolie. Hvis du ikke har en bæreolie ved hånden, så kan du også bruge sødmælk for at hjælpe olien med at fordele sig i vandet.  

Æteriske olier til morgenkvalme

Mange kvinder oplever kvalme eller sygdom i løbet af deres første trimester. Dette ubehagelige graviditetssymptom, der typisk betegnes som morgenkvalme, kan faktisk forekomme på ethvert tidspunkt af dagen, og nogle kvinder bliver fuldstændigt fysisk og mentalt overvældet af deres kvalme.

Aromaterapi kan hjælpe med at lindre din kvalme, så du bedre kan nyde de første dage af din graviditet. Kvinder kan finde æteriske olier særligt nyttige, hvis de lider af hyperemesis gravidarum, en mere alvorlig form for morgenkvalme, som kan resultere i vægttab og kan vare op til andet og endda tredje trimester.

Forskellige kvinder foretrækker forskellige æteriske olier til at hjælpe mod deres kvalme i løbet af den tidlige graviditet, så det kan være nødvendigt at prøve nogle forskellige olier før du finder den helt rigtige æteriske olie til dig. De mest almindelige olier, der anvendes som hjælp mod graviditetssyge omfatter citronolie og pebermynteolie.  

Økologisk Lemon Æterisk Olie
Økologisk Lemon Æterisk Olie
Økologisk Lemon Æterisk Olie
Økologisk Lemon Æterisk Olie
Økologisk Lemon Æterisk Olie

Økologisk Lemon Æterisk Olie

65 kr

Æteriske olier til afslapning under graviditeten

At være gravid kan til tider føles særdeles stressende. For når alt kommer til alt, så vokser du jo et nyt menneske helt på egen hånd! Æteriske olier kan heldigvis hjælpe dig med at din lindre stress og angst, så du kan slappe af og ikke mindst stresse af.

Det er bevist, at lavendel-, kamille- og ylang ylang-olier hjælper dig med at slappe af under graviditeten, og hjælper dig med at lindre spændinger og finde din indre ro. Mange kvinder nyder også den opløftende effekt fra mandarinolie, som også er i stand til at forbedre dit humør og dit mentale velbefindende.

For at få den ultimative afslapning, så kan du prøve at blande en af disse olier med en bæreolie og komme blandingen i dit bad. Spil nu bare noget afslappende musik, og læn dig tilbage i varmen og nyd de beroligende dufte.   

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Æteriske olier til at give dig mere energi under graviditeten

Under graviditeten gennemgår din krop store forandringer, idet den jo netop vokser og passer på et helt nyt liv. Det er derfor ikke underligt, at kvinders energiniveau lider under graviditeten, især i tredje trimester. Hvis du føler et energiunderskud, så kan dette være din krops måde at fortælle dig, at du skal sætte farten ned og hvile dig. Men hvis du leder efter et energiboost, så findes der en række æteriske olier der kan hjælpe dig.

Citrusbaserede olier såsom citron, mandarin og tangerin kan give dig det boost du har brug for, når du mærker at dit energiniveau falder. Hvis du bruger disse æteriske olier, så kan du føle dig opkvikket og frisk og klar til at møde alle udfordringerne i dit daglige liv.  

Energy
Energy
Energy
Energy
Energy

Energy

129 kr

Æteriske olier til søvnløshed under graviditeten

Mange kvinder har svært ved at sove under graviditeten, især i tredje trimester. Din krop skal jo allerede arbejde hårdt for at vokse et nyt liv, så det kan ofte være vanskeligt at fungere optimalt i hverdagen grundet den manglende søvn under graviditeten.

Æterisk lavendel og frankincense olie hjælper med at fremme ro og afslapning, samtidig med at de har en beroligende virkning på din krop. Dette kan hjælpe med at falde nemmere i søvn, så du kan få en god nats søvn når du har allermest brug for det.

Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie

Økologisk Frankincense Æterisk Olie

119 kr

Æteriske olier til at reducere strækmærker

Strækmærker er en af de ændringer, som ofte følger med en graviditet. Når din hud strækker sig for at tilpasse sig dit voksende barn, så kan produktionen af kollagen blive forstyrret, hvilket kan producere de ar, der kaldes for strækmærker. Disse ar vil med tiden begynde at falme, men nogle kvinder er alligevel ivrige efter at reducere risikoen for at der opstår strækmærker.

Daglig massage af din hud med en bæreolie, såsom f.eks. jojoba-, sød mandel- eller kokosolie er en god måde at lindre tør og kløende hud på, hvilket kan være almindeligt under graviditeten. Tilsæt et par dråber æterisk neroli og mandarin olie, og du kan nu mindske risikoen for strækmærker. Sørg for at massere dine lår og bryster sammen med din voksende mave. At massere din mave er også en god måde at knytte et bånd med dit voksende barn på, hvilket blot hjælper dig med at føle dig endnu tættere på dit ufødte barn.  

Æteriske olier til selve fødslen

Aromaterapi bliver mere og mere populært til brug under fødsler, og vælges ofte som et naturligt alternativ til at lindre smerter og ubehag i forbindelse med fødslen og eventuelle følgesymptomer.

En undersøgelse fra 1999 evaluerede effekten fra aromaterapi under fødslen. Kvinderne blev tilbudt aromaterapi mod angst, smerter, kvalme og for at styrke veerne. Undersøgelsen viste, at behandling med aromaterapi under fødslen reducerede behovet for smertelindring. Dette omfattede en reduktion af både epidural-anestæsi og systemiske opioider.

Undersøgelsen viste også, at aromaterapi kan bidrage til at forstærke veerne. Antallet af kvinder der havde brug for hormondrop eller kejsersnit var også lavere i den gruppe der brugte aromaterapi.

Æteriske olier såsom lavendel, kamille og frankincense kan fremme afslapningen under fødslen og gøre det muligt for fødslen at forløbe naturligt og uden frygt.

Æterisk salvie og jasmin olie kan stimulere veerne og samtidig forøge selvtilliden og det mentale velvære. Da salvie- og jasminolier kan forstærke veerne og fremme fødslen, så bør de ikke anvendes før moderen har nået sin fulde termin. De bør også undgås, hvis moderen tidligere har haft kejsersnit. Tal derfor altid med din sundhedsplejerske først, hvis du er usikker.

Æteriske olier til tiden efter fødslen

Æteriske olier kan også være effektive i perioden efter fødslen. Lavendel er den type æteriske olie som de fleste vælger efter fødslen, og undersøgelser viser, at indånding af lavendelolie efter fødslen kan resultere i bedre fysisk og følelsesmæssig sundhed, herunder færre smerter og et bedre mentalt velvære.

Lavendelolie kan sammen med frankincense olie også bruges til at fremme heling efter fødslen. Hvis du har fået et kejsersnit eller en episiotomi, så kan et par dråber af disse olier blandes med en bæreolie, såsom f.eks. jojoba olie og masseres ind i arret for at fremskynde helingen og formindske kløe.

I takt med at graviditetshormonerne begynder at forlade din krop, så vil du måske mærke at dit humør bliver en smule dårligere. Æteriske olier såsom appelsin, mandarin, neroli, rose og bergamotte er gode til at forbedre dit humør, og kan også hjælpe dig med at lindre din træthed efter fødslen. 

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Æteriske olier til amning

Hvis du ammer, så spekulerer du måske over om der findes æteriske olier, som kan hjælpe med din produktion af mælk. På trods af at der ikke foreligger beviser for æteriske oliers effektivitet som galaktagoger, så er stress en af de mest almindelige årsager til lav mælkeproduktion. Stressreduktion kan hjælpe dig med at forøge dit prolaktin niveau, hvilket forbedrer din krops evne til at producere mælk. Æteriske olier såsom lavendel, ylang ylang og frankincense kan hjælpe dig med at slappe mere af, så din krop kan producere mere mælk til dit barn.

Overfyldte bryster kan føles særdeles ubehageligt, men er dog en helt normal bivirkning ved at amme. Dette problem vil dog aftage, efterhånden som din krop lærer, hvor meget mælk den skal producere til dit barn, og din mælkeproduktion således finder sit rette niveau.

I mellemtiden er æterisk geraniumolie ofte effektivt til at reducere hævelser og berolige ømme og opsvulmede bryster. Et varmt omslag vil fremme mælkeflowet før du ammer, hvorimod et koldt omslag kan hjælpe med at reducere hævelserne mellem amningerne. For at lave dit omslag, så skal du tilsætte et par dråber geraniumolie til en skål med varmt eller koldt vand og hernæst komme en vaskeklud i vandet.  

Økologisk Geranium Æterisk Olie
Økologisk Geranium Æterisk Olie
Økologisk Geranium Æterisk Olie
Økologisk Geranium Æterisk Olie
Økologisk Geranium Æterisk Olie

Økologisk Geranium Æterisk Olie

119 kr

Opsummering

Æteriske olier har mange fordele under graviditeten, lige fra at lindre morgenkvalme til at reducere smerter under fødslen, uanset om de anvendes i en diffuser, bruges lokalt eller i et bad. Nogle olier kan vælges alt efter din personlige smag; nogle er dog kontraindiceret på visse tidspunkter under graviditeten. Det er derfor vigtigt at tale med en kvalificeret aromaterapeut eller en jordemoder, der har erfaring med aromaterapi, før du beslutter dig for at bruge æteriske olier.

For yderligere oplysninger om æteriske olier til aromaterapi massage, så kan du altid kontakte en aromaterapi ekspert på: support@volant.dk.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts