90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Vores komplette guide til æteriske olier til katte: Fordele, anvendelser og forbehold

Kan man bruge æteriske olier til katte? Er æteriske olier sikre for katte? Det er spørgsmål, som mange kæledyrsejere har, og det er der en god grund til. Der findes mange forskellige æteriske olier, som har fantastiske egenskaber, er sikre til brug for mennesker og giver utrolige fordele for øget sundhed og velvære. Men når det kommer til at bruge æteriske olier til vores katte, er der forskellige meninger om emnet.

woman petting cat

Nogle kæledyrsejere har fundet store fordele ved at bruge æteriske olier til kattesundhed, og nogle har endda brugt rene æteriske olier til at forbedre deres kattes livskvalitet. Den bedste måde at bruge æteriske olier til din kat på er at henvise til kvalificerede videnskabelige udtalelser om, hvilke olier der skal bruges, og hvordan de skal bruges. På den måde kan du tilbyde din katteven alle fordelene ved specifikke sikre æteriske olier uden at udsætte den for nogen potentiel skade.

Din erfaring med at bruge æteriske olier til din kat kan også variere afhængigt af din kats størrelse, vægt, race, alder og generelle sundhedsniveau. I denne guide vil vi beskrive de bedste æteriske olier, der er sikre for katte, de æteriske olier, der er giftige for katte, beroligende æteriske olier til katte og forskning om de bedste anvendelsesmetoder for at sikre, at din kat nyder de maksimale fordele på en sikker og effektiv måde.

Indhold/Hurtiglinks

 • Hvad er æteriske olier?
 • De bedste æteriske olier, der er sikre for katte
 • Æteriske olier som er giftige for katte
 • Fordele ved at bruge æteriske olier til katte
 • Flåt- og loppeafvisende middel
 • Betændelsesnedsættende
 • Infektionsbehandling 
 • Fordelene ved at sprede dem
 • Sådan bruger du æteriske olier til katte
 • Hvorfor er nogle æteriske olier dårlige for katte?
 • Fortynding af æteriske olier til topisk brug til katte
 • Diffusion er mest sikker
 • Forskning om æteriske olier til brug for katte
 • Æteriske olier til antibakterielle og svampedræbende behandlinger
 • Indtagelse af æteriske olier hos katte
 • Mulige bivirkninger af æteriske olier til katte
 • Kontraindikationer ved brug af æteriske olier til katte
 • Ofte stillede spørgsmål om æteriske olier til katte
 • Hvilke æteriske olier er sikre for katte?
 • Er nogle æteriske olier dårlige for katte?
 • Hvad er de bedste beroligende æteriske olier til katte?
 • Hvad er fordelene ved æteriske olier for min kat?
 • Hvad er den bedste måde at bruge æteriske olier til katte på?
 • Giv din kat fordelene ved æteriske olier 

Hvad er æteriske olier?

woman showing essential oils

Æteriske olier er alle olier, der udvindes af planter og renses og koncentreres med henblik på forskellige anvendelser. Alle æteriske olier kommer fra planter, men ikke alle planteekstrakter og -olier kan klassificeres som æteriske olier. Rene æteriske olier, som dem, Volant tilbyder, indeholder ikke fedtsyrer, men derimod flygtige organiske forbindelser, som er potente og terapeutiske. De har en stærk og tydelig duft og er fremstillet af plantematerialer af høj kvalitet ved hjælp af de bedste ekstraktionsmetoder uden tilsatte kemikalier.

 Æteriske olier til brug for katte er de olier, som veterinærforskere har fundet sikre og effektive. Der er mange æteriske olier, der er giftige for katte i visse mængder, så det er vigtigt kun at bruge de æteriske olier, der er sikre for katte, for at undgå problemer.

De bedste æteriske olier, der er sikre for katte

man petting his cat

Ansvarsfraskrivelse: Visse fordele ved æteriske olier til katte er kun blevet observeret i et klinisk miljø. I mange tilfælde er anvendelsen stadig i undersøgelsesfasen, og kæledyrsejere bør ikke antage, at disse kontrollerede resultater gør dem egnede som håndkøbsmedicin. Kontakt altid din dyrlæge, før du bruger æteriske olier i nærheden af eller på dit kæledyr.

Det amerikanske selskab til forebyggelse af grusomhed mod dyr (ASPCA) siger, at æteriske olier kan være farlige for kæledyr, især katte, i deres rene og ufortyndede form. Men hvis nogle af disse olier fortyndes i den korrekte koncentration og anvendes med forsigtighed, anses de af de fleste veterinære eksperter for at være sikre.

Ifølge data fra Veterinarians.org, som er baseret på udtalelser og erfaringer fra dyrlæger og deres klienter, omfatter de bedste æteriske olier til katte æterisk olie af cedertræ, æterisk olie af rosmarin, æterisk olie af oregano, æterisk olie af copaiba, æterisk olie af helichrysum og æterisk olie af røgelse. Katte kan også tåle tysk kamille og romersk kamilleolie, æterisk lavendelolie, æterisk timianolie og valerianolie i fortyndet koncentration.

Lavendel synes at være den bedst undersøgte æteriske olie til brug med katte, når den diffunderes. Selv om der er videnskabelig dokumentation for dens beroligende virkning på katte, kan den stadig være giftig, hvis den anvendes lokalt rent eller ufortyndet på din kats hud eller pels, ligesom alle æteriske olier, hvis de er ufortyndede.

Æteriske olier som er giftige for katte

cat staring sideways

Der er mange æteriske olier, der er giftige for katte og ikke egnede til dem, ifølge Veterinarians.org. Nogle æteriske olier er farligere end andre og kan potentielt påvirke dine katte selv ved små koncentrationer.

Nogle æteriske olier, som du bør undgå at bruge til dine katte og hellere reservere til dig selv, er bl.a.:

 • 🐱  Æterisk olie af Laurbær
 • 🐱  Æterisk olie af birk
 • 🐱   Æterisk kanelolie
 • 🐱   Citronella æterisk olie
 • 🐱   Æterisk olie af nellike
 • 🐱   Eukalyptus æterisk olie
 • 🐱   Æterisk olie af gran
 • 🐱   Æterisk olie af geranium
 • 🐱   Eterisk olie af enebær
 • 🐱   Pennyroyal æterisk olie
 • 🐱   Æterisk olie af fyrretræ
 • 🐱   Æterisk olie af tea tree
 • 🐱   Vintergrøn æterisk olie
 • 🐱   Ylang ylang æterisk olie
 • 🐱   Alle æteriske citrusolier, herunder bergamot, grapefrugt, citron, lime og appelsin
 • 🐱   Alle æteriske olier af mynte, herunder pebermynte og grønmynte

Den førende olie på listen over æteriske olier, der er dårlige for katte, er tea tree oil, også kendt som melaleuca æterisk olie. Denne æteriske olie bør aldrig bruges på eller i nærheden af katte, da den kan udløse voldsomme bivirkninger, der omfatter ataksi (nedsat balance eller koordination), sløvhed, spytdannelse, rysten og koma.

Ikke alene bør du ikke bruge disse olier på din kat, du bør heller ikke bruge dem på dig selv, hvis du planlægger at være i nærheden af din kat, hvor din kat kan komme tæt på dig og indånde dem eller slikke dig og dermed indtage olien ved et uheld.

Fordele ved at bruge æteriske olier til katte

Der findes stadig kun relativt få undersøgelser om brugen af æteriske olier til kæledyr, især katte. Det betyder, at selv om nogle undersøgelser tyder på visse fordele, er der behov for mere forskning, før det er muligt at sige med sikkerhed, at din kat vil have gavn af brugen af æteriske olier på en bestemt måde.

Mange katteejere har dog erfaret, at æteriske olier er en sikker og effektiv måde at forbedre deres dyrs liv på. Nogle af de rapporterede fordele omfatter:

Flåt- og loppeafvisende middel

getting tick from cat

Der findes i vid udstrækning medicin mod flåter og lopper til at holde disse parasitter væk fra dine katte, men det er ikke alle katteejere, der er trygge ved at bruge disse kemikalier på deres dyr. Nogle katteejere har fundet ud af, at insektafvisende æteriske olier som f.eks. æterisk cedertræ og rosmarinolie kan fungere som et mildt middel mod flåter og lopper.

Betændelsesnedsættende

doctor checking on cat

Mange æteriske olier har antiinflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at behandle inflammatoriske tilstande hos katte. Nogle olier kan således være velegnede til en kat, der lider af en inflammatorisk tilstand som gigt, eller til smertefulde og betændte områder som blå mærker og skader. Frankincense æterisk olie er en kraftig antiinflammatorisk olie og kan hjælpe med at reducere inflammation og smerte, når den fortyndes

Infektionsbehandling 

doctor checking on cat

Nogle få æteriske olier, der er sikre for katte, har også antimikrobielle, antibakterielle og svampedræbende egenskaber, som kan hjælpe med at behandle infektioner. Nogle undersøgelser har vist, at visse æteriske olier som rosmarin og oregano er effektive til at bekæmpe visse typer patogener, der ofte er forbundet med infektioner hos kæledyr. Der var tale om en in vitro-undersøgelse, så oliernes virkninger blev ikke testet direkte på dyrene. 

Fordelene ved at sprede dem

volant white diffuser and white diffuser

Diffusering af kattesikre æteriske olier er almindeligvis den sikreste måde at udsætte dine katte for disse olier på. Nogle katteejere rapporterer, at diffusering af fortyndede koncentrationer af en beroligende olie som lavendel kan hjælpe med at berolige stress og angst hos katte i hjemmet, i bilen, hos dyrlægen eller mens de er ved at komme sig efter en sygdom eller skade, og forskning støtter denne anvendelsesmetode for lavendel hos katte. Andre katteejere bemærker, at diffusering af æterisk olie fra cedertræ kan hjælpe med at afvise lopper og holde dem ude.

Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser

Hvid Stendiffuser

799 kr
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Sådan bruger du æteriske olier til katte

Hvorfor er nogle æteriske olier dårlige for katte?

Ifølge CatHealth.com mangler katte visse leverenzymer, der nedbryder en række stoffer, og derfor er de mere følsomme over for æteriske olier og almindelig medicin end mennesker. Katte mangler f.eks. enzymet glucuronyltransferase, som nedbryder phenoler. Æteriske olier er rige på fenoler (især citrusolier) og er meget koncentrerede, hvilket gør det endnu vigtigere at bruge æteriske olier til katte sikkert og forsigtigt.

Den anerkendte kæledyrspublikation bemærker også, at du aldrig bør bruge æteriske olier direkte på en kat, især ikke ufortyndet. Hvis du planlægger at bruge produkter, der indeholder æteriske oliefortyndinger, skal du sikre dig, at de er specifikt angivet til katte.

 Det er dog vigtigt at bemærke, at produkter baseret på æteriske olier til kæledyr ofte ikke er reguleret, og selv når de anvendes i overensstemmelse med etiketten, kan der stadig forekomme bivirkninger. En rapport viste, at i 77 % af bivirkningerne blev produkterne brugt i overensstemmelse med anvisningerne på etiketten. Det blev også bemærket, at bivirkninger var langt mere almindelige hos katte end hos hunde. 

Fortynding af æteriske olier til topisk brug til katte

Æteriske olier fortyndes normalt med en bærolie til lokal brug på menneskers hud, mens katte for det meste er dækket af pels. Hvis du vil bruge en æterisk olie, der anses for at være sikker for katte på deres hud på et område, hvor de ikke kan slikke, kan du fortynde en enkelt dråbe æterisk olie i 50 dråber af en mild bæreolie som f.eks. mandelolie.

Fortynding af en æterisk olie til brug på kattepels indebærer dog normalt, at den blandes med vand. Du kan gøre dette i badet, mens du bader din kat, eller du kan bruge en sprayflaske til at sprøjte din kats pels.

Diffusion er mest sikker

Som nævnt ovenfor er en af de sikreste måder at udsætte katte for æteriske olier på at bruge en diffuser med en fortyndet blanding af æteriske olier og vand. Men selv hvis du bruger din diffuser til gavn for dine katte, skal du sikre dig, at du lader en dør eller et vindue stå åbent, så de har mulighed for at forlade rummet, hvis de føler sig utilpasse.

Husk på, at de dråber, der dannes af en diffuser, indeholder æteriske olier, som kan lande på din kats pels og blive indtaget under selvrensning. Når du bruger din diffuser, skal du bruge den i korte perioder for at undgå, at der sætter sig for mange dråber af æteriske olier på din kat.

Du bør også bruge din diffusor på en høj overflade, som din kat ikke kan nå eller ikke vil gå hen til. Husk, at katte kan hoppe højt! Gem ledningen sikkert væk for at undgå spild, som kan udsætte dine katte for flere af dine valgte æteriske olier, end du havde tænkt dig.

Forskning om æteriske olier til brug for katte

Photo by Anna Shvets from Pexels

Selv om forskning om æteriske olier til katte har tendens til at fokusere på giftige olier, er der nogle positive undersøgelser, der går dybere ned i de æteriske olier, der er sikre for katte og giver store fordele. Nogle af disse undersøgelser er omtalt nedenfor.

Æteriske olier til antibakterielle og svampedræbende behandlinger

En af de mest lovende undersøgelser af æteriske olier til brug for katte blev offentliggjort i tidsskriftet Medicines (Basel) i 2017. Undersøgelsen fokuserede på den antibakterielle og svampedræbende aktivitet in vitro af visse æteriske olier til behandling af otitis externa, eller ydre øreinfektioner hos hunde og katte forårsaget af enten bakterier eller svampe. Resultaterne viste, at æterisk oreganoolie og æterisk salvieolie viste de største antibakterielle aktiviteter, selv om ikke alle testede stammer af patogener blev påvirket. Oregano og rosmarinolie viste de mest lovende aktiviteter mod svampeinfektioner.

Forskerne konkluderede, at nogle æteriske olier potentielt kunne anvendes i behandlinger som terapeutiske alternativer til behandling af bakteriel ørebetændelse med svampeinfektioner i forbindelse med konventionel medicin. Bemærk dog, at der var tale om en in vitro-undersøgelse, hvor olierne blev anvendt på de patogener, der var isoleret fra dyrene, og ikke direkte anvendt på dyrene. Det betyder, at sikkerheden af disse olier ikke er blevet bekræftet til lokal anvendelse på katte.

En undersøgelse fra 2017, der blev offentliggjort i Journal of Feline Medicine and Surgery, sammenlignede konventionel behandling med en shampoo med æterisk olie til behandling af Microsporum canis, en svampeinfektion i huden hos katte. Alle katte fik en oral svampedræbende medicin, og den ene gruppe katte blev vasket to gange om ugen i 6 uger med en medicineret svampedræbende shampoo, mens forsøgsgruppen blev vasket med en shampoo, der indeholdt æteriske olier af vild timian, oregano og rosmarin. Shampoo-behandlingen med æteriske olier virkede lige så godt som den medicinske shampoo, og der var ingen bivirkninger hos kattene, hvilket viser, at det er et brugbart naturligt alternativ.

En anden undersøgelse offentliggjort i Saudi Pharmaceutical Journal i 2017 viste, at æterisk olie af helichrysum udviser antimikrobiel aktivitet mod både gramnegative og grampositive bakterier, gæren Candida albicans og filamentøse svampe. Selv om der er behov for mere forskning, tyder undersøgelsens resultater på, at helichrysum æterisk olie kan bruges til at behandle visse bakterie- og svampeinfektioner hos katte, da denne æteriske olie generelt anses for at være sikker til brug hos katte.

 Ligesom mennesker er katte tilbøjelige til at få urinvejsinfektioner (UTI'er). I en undersøgelse fra 2018 blev der isoleret bakterier og gær, der forårsager urinvejsinfektioner, såsom E. coli, Enterococcus og Candida, fra katte og hunde og testet de antimikrobielle virkninger af forskellige æteriske olier mod disse stammer. De æteriske olier af timian og oregano viste sig at være mest effektive og foreslås til potentiel brug som en ekstern eller intravesikal vask mod urinvejsinfektioner hos katte og hunde.

Indtagelse af æteriske olier hos katte

I 2019 blev Panelet for Tilsætningsstoffer og Produkter eller Stoffer, der anvendes i Foder (FEEDAP) af Europa-Kommissionen anmodet om at afgive en videnskabelig udtalelse om sikkerheden ved æterisk olie af oregano, der anvendes som smagsgiver i foder. For kattefoder blev 18 mg/kg anset for at være sikkert.

Mulige bivirkninger af æteriske olier til katte

Selv æteriske olier, der er sikre for katte, kan være skadelige i visse koncentrationer, og det er vigtigt at kende alle de mulige bivirkninger, som din kat kan opleve, før du begynder at bruge dem. Hvis du bemærker nogen af disse bivirkninger, skal du kontakte en veterinær ekspert eller dyrlæge så hurtigt som muligt for at undersøge behandlingsmulighederne.

Katte, der reagerer negativt på æteriske olier, kan vise tegn som:

 • 😿   Træthed og svaghed
 • 😿   Svimmelhed
 • 😿   Søvnighed
 • 😿   Muskelrystelser
 • 😿   Rødt tandkød
 • 😿   Savlende
 • 😿   Åndedrætsbesvær
 • 😿   Opkastning

Hvis din kat viser et eller flere af disse tegn, skal du stoppe med at bruge æteriske olier på eller i nærheden af den, give den et bad med det samme for at vaske eventuelle rester væk og straks søge råd hos en ekspert.

Kontraindikationer ved brug af æteriske olier til katte

Der er visse situationer, hvor det er vigtigt at spørge en veterinær ekspert eller dyrlæge, før du bruger æteriske olier til dine katte. Hvis din kat er gravid eller ammer, skal du undgå at bruge alle æteriske olier. Ældre katte og katte med kroniske helbredstilstande, herunder lever-, lunge- og nyresygdomme, kan muligvis ikke omsætte rene æteriske olier. Kontakt din dyrlæge før brug.

Det er også vigtigt at undgå at bruge æteriske olier på kattekillinger. Generelt bør æteriske olier kun anvendes til sunde, voksne katte under vejledning af din dyrlæge.

Hvor kan man købe æteriske olier til katte

Æteriske olier til katte kan købes hos en række forhandlere, både online og i butikkerne. Når du køber kattevenlige æteriske olier, skal du sørge for at vælge en 100 % ren, naturlig og økologisk æterisk olie. Dette vil være med til at sikre, at din kat får mest muligt ud af at bruge dem uden at blive udsat for unødvendige kemikalier eller tilsætningsstoffer.

Hos Volant tilbyder vi et bredt udvalg af rene, økologiske æteriske olier, der er fremstillet i henhold til vores strenge standarder. Vores sortiment omfatter et udvalg af beroligende æteriske olier til katte og andre æteriske olier, der er sikre for katte i passende koncentrationer og fortyndinger. Vi sælger også skandinaviske diffusorer af høj kvalitet, som kan bruges til at udsætte dine katte for sikre æteriske olier i passende mængder til deres behov.

Ofte stillede spørgsmål om æteriske olier til katte

Hvilke æteriske olier er sikre for katte?

De bedste æteriske olier, der er sikre for katte, er rosmarin, copaiba, helichrysum, oregano, røgelse og cedertræ. Katte kan også tåle æteriske olier af kamille, lavendel, timian og baldrian i meget fortyndede koncentrationer.

Er nogle æteriske olier dårlige for katte?

Ja. Tea tree oil er den farligste æteriske olie for katte og bør ikke bruges på dem. Andre æteriske olier, der er giftige for katte, omfatter laurbær, bergamot, birk, kanel, citronella, citrus, nellike, eukalyptus, gran, geranium, enebær, mynte, pennyroyal, pebermynte, fyr, vintergrøn og ylang-ylang.

Hvad er de bedste beroligende æteriske olier til katte?

Nogle katteejere har brugt æteriske lavendel- og baldrianolier til at berolige deres katte med varierende resultater. 

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Hvad er fordelene ved æteriske olier for min kat?

Nogle undersøgelser tyder på, at æteriske olier kan være nyttige til at afvise flåter og lopper, reducere inflammation i forbindelse med inflammatoriske led- og hudlidelser og behandle visse infektioner hos katte, f.eks. otitis externa. Husk at rådføre dig med din dyrlæge, før du bruger æteriske olier til behandling af sådanne tilstande, da olier har vist sig at være mest effektive, når de bruges sammen med konventionel medicin.

Hvad er den bedste måde at bruge æteriske olier til katte på?

Den sikreste måde at bruge æteriske olier til dine katte på er at sprede dem i meget lave koncentrationer. Brug en enkelt dråbe ren æterisk olie i din Volant-diffuser, og giv din kat mulighed for at forlade rummet, hvis den ønsker det.

Giv din kat fordelene ved æteriske olier

Nogle æteriske olier er sikre for katte og kan endda give dem visse sundhedsmæssige fordele, selv om der er behov for mere forskning for at kunne fastslå disse fordele endegyldigt. Hvis du er interesseret i at bruge æteriske olier til din kat, anbefaler vi, at du kun bruger 100 % rene, økologiske æteriske olier som dem, vi tilbyder hos Volant.

 Visse olier kan også være giftige for katte, så det er bedst at konsultere denne vejledning og din dyrlæge, når du vælger æteriske olier til din kat, så du kan sikre dig, at du vælger de sikreste og mest effektive muligheder. Det er vigtigt at være forsigtig og bruge æteriske olier korrekt for at holde din kat glad, sikker og sund.

#1 Trustpilot wellness brand

KØB NU

Other blog posts