90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Æteriske olier til børn

Æteriske olier er bredt tilgængelige nu om dage, og er ved at blive et almindeligt syn i mange danske husholdninger. Men kan æteriske olier også have en gavnlig effekt på børn, og er æteriske olier så sikre at bruge i nærheden af børn?

Ææteriske olier er blevet brugt i mange århundreder til at fremme brugerens fysiske, mentale og følelsesmæssige velvære, og ikke mindst til behandling af en række sygdomme. Disse potente olier udvindes af blomster, blade, stængler og andre plantedele, og hver eneste olie kommer med dens helt egen række af terapeutiske fordele. 

Indhold/Hurtiglinks

  • Kan man bruge æteriske olier til børn?
  • Æteriske olier til at hjælpe babyer og børn med at sove
  • Æteriske olier til kolik
  • Æteriske olier til børneforkølelser
  • Æteriske olier til behandling af angst hos børn 
  • Æteriske olier til behandling af lus
  • De bedste bæreolier til børn
  • Sikker brug af æteriske olier til børn
  • Opsummering

Kan man bruge æteriske olier til børn?

Fordelene ved æteriske olier slutter ikke med voksne. Æteriske olier kan også have en lang række fordele for børn, herunder søvnforbedring, angstberoligelse og lindring af koliksymptomer.

Man skal dog være forsigtig, når man bruger æteriske olier til børn. Æteriske olier bør aldrig anvendes i nærheden af babyer under tre måneder på grund af deres sarte kropssystemer.

Vi har samlet de bedste æteriske olier til babyer og børn for at hjælpe dig med at vælge den helt rigtige olie til netop dit barns behov.  

Æteriske olier til at hjælpe babyer og børn med at sove

Det er et velkendt faktum, at babyer og børn ofte har vanskeligt ved at sove. Dette gør forældrene trætte og dræner dem for energi, og babyen eller barnets rutine afbrydes.

Det er derfor vigtigt at sørge for, at du følger en god søvnrutine med dit barn, herunder at du begrænser skærmtiden før sengetid, benytter dig af alderssvarende og konsekvente sengetider og holder dig til skemaer og rutiner. Dette er dog ikke altid nok. Mange forældre søger derfor efter andre naturlige måder at forbedre deres børns søvn på.

Lavendel er nok en af de mest kendte æteriske olier, når det kommer til beroligende og søvnfremmende virkninger. Videnskaben støtter også anvendelsen af lavendeltil babyer og børn. En undersøgelse fra 2008 undersøgte virkningen ved at tilsætte lavendelolie til et babybad før sengetid. Lavendelolie viste sig at være et effektivt middel til at reducere kortisolniveauet hos både mødre og spædbørn, reducere gråd hos spædbørnene samt forøge tidsperioden med dyb søvn hos barnet.

Mange forældre er også afhængige af effekten fra æteriske olier fra tysk kamille og romersk kamille til naturligt at hjælpe deres babyer og børn med at sove. Selvom virkningerne endnu ikke er blevet fuldt ud bevist, så er der stærke anekdotiske beviser for at b.la. æterisk kamilleolie har naturlige beroligende og hypnotiske virkninger. Dette gør den til et lovende naturmiddel til at hjælpe babyer og børn med at sove bedre.

Der findes mange måder, som du kan bruge æteriske olier til at forbedre din babys eller dit barns søvn på. Du kan tilføje et par dråber af den valgte olie til en diffuser, så du kan indånde aromaen, eller du kan lave et aromaterapibad til dit barn, der vil hjælpe dit barn med at falde i søvn. Hvis du beslutter dig for at tilsætte æteriske olier til dit barns bad, så skal du først fortynde olien med en bæreolie for at undgå hudirritation.  

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

149 kr

Æteriske olier til kolik

Det kan være svært at se ens barn lide af kolik, og især når det føles, som om du ikke kan gøre noget for at hjælpe. Det er ikke helt klart, hvad der rent faktisk forårsager kolik, men man mener at det kan være relateret til fordøjelsesproblemer eller allergier. Kolik forsvinder typisk af sig selv efter et par måneder.

Undersøgelser viser, at æterisk lavendelolie hjælper med at lindre symptomerne på kolik. I en undersøgelse fra 2012 fik babyer der led af kolik en aromaterapeutisk mavemassage med lavendelolie hver eneste dag. Dette resulterede i en reduktion i den tid, der blev brugt på at græde, hvilket viser effektiviteten af æterisk lavendelolie til at reducere symptomerne på kolik.

Kamilleolie er en anden effektiv æterisk olie til at lindre symptomerne på kolik. En undersøgelse undersøgte virkningen forbundet med at anvende kamilleolie topisk på en babys maveregion tre gange om dagen i en periode på 14 dage. Undersøgelsen viste, at de babyer der modtag kamilleolie lokalt, brugte mindre tid på at græde end dem i kontrolgruppen.

Hvis du ønsker at bruge æteriske olier mod kolik, så skal du fortynde en dråbe æterisk lavendel- eller kamilleolie i en spiseskefuld bæreolie, såsom f.eks. grapefrø eller kokosolie. Du kan derefter massere blandingen forsigtigt ind i huden på dit barns mave i urets retning.

Æteriske olier til børneforkølelser

Det virker ofte som om børn ustandseligt bliver forkølede, især når de begynder i børnehave eller skole. Heldigvis kan æteriske olier hjælpe dig med at lindre nogle af dit barns forkølelsessymptomer, så forkølelsen bliver mere behagelig at udholde for barnet og får det til at sove nemmere.

Eukalyptus er en populær æterisk olie til at behandle forstoppelse, da det er et naturligt slimløsende middel. For børn under to år er det dog vigtigt at sikre sig, at den olie du bruger er Eucalyptus radiata. Den mere almindeligt forekommende Eucalyptus globulus er nemlig ikke velegnet til brug på spædbørn. Volants økologiske eukalyptusolie stammer fra Eucalyptus radiata, hvilket gør den velegnet til brug på børn.

Eukalyptusolie kombineres ofte med æterisk pebermynteolie for at lindre symptomerne på forkølelse og andre sygdomme. Pebermynteolie bør dog ikke anvendes til børn under tre år (nogle kilder foreslår endda op til 6 år), da der er beviser for, at olien kan forårsage en nedsat åndedrætsfrekvens hos nogle børn, hvilket potentielt kan resultere i hjerneanfald.

Frankincense er en anden æterisk olie, som er velegnet til at behandle sygdomme. Ud over at have stærke antibakterielle egenskaber, så hjælper denne rige æteriske olie med at nedbryde slim, rydde luftvejene og bihulerne samt lette forstoppelse. Æterisk Frankincense olie kan hjælpe, hvis dit barn har hoste eller døjer med forstoppelse.

Prøv at komme et par dråber af disse æteriske olier i din diffuser, så du kan lade aromaerne fylde dit rum. Dit barn vil helt naturligt indånde oliernes duft, hvilket letter deres forstoppelser, og gør det nemmere for dem at trække vejret.  

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie
Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

Økologisk Eucalyptus Æterisk Olie

65 kr

Æteriske olier til behandling af angst hos børn 

Mange børn vil kæmpe med angst på et eller andet tidspunkt i løbet af deres barndom. Dette kunne skyldes ændrede familieforhold, tab af et nært familiemedlem eller i forbindelse med at flytte hjem eller skole. Æteriske olier kan være et effektivt middel til børn, der lider af angst.

Æterisk lavendelolie er et populært valg til børn med tendens til at føle sig nervøse. En undersøgelse, der for nyligt blev gennemført undersøgte effekterne ved at børn inhalerede lavendelolie før en tandbehandling, og opdagede at dette reducerede deres angst, blodtryk og hjertefrekvens markant. At indånde lavendeloliens blomstrede aroma kan nemlig hjælpe med at berolige dit barn, så han/hun kan slappe af og finde et nyt perspektiv.

Appelsinolie er en anden æterisk olie, som kan være gavnlig for børn der lider af angst. Denne søde og frugtagtige æteriske olie er opløftende og energigivende, og er ideel til at hjælpe dit barn med at komme ud af sengen og være klar til at gå i skole om morgenen. Citrusolier, såsom f.eks. sød appelsin er også kendt for at kunne berolige overstimulerede børn ved at hjælpe med at afbalancere deres humør - endnu en bonus!

Hvis dit barn kæmper med angst, så er det bedst dog altid at konsultere en læge for at finde ud af, om der er yderligere støtte at hente. Børn kan ofte have gavn af samtaleterapier, såsom f.eks. hos en psykolog. Æteriske olier kan dog supplere dette og hjælpe dit barn med at slappe af både i krop og sind.  

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Æteriske olier til behandling af lus

Lus i hovedbunden er ofte en hyppigt forekommende begivenhed, når dit barn begynder i skole. De spredes let og kan være vanskelige at slippe af med. Men heldigvis kan æteriske olier hjælpe.

En undersøgelse fra 2010 målte effekten af æterisk tea tree olie og æterisk lavendelolie til at forhindre lus. Undersøgelsen viste, at tea tree- og lavendelolierne gav en god beskyttelse mod lus, idet 97,6 % af deltagerne forblev fri for lus, sammenlignet med de blot 25 % i den anden gruppe, der brugte et alternativt produkt.

Når dette så er sagt, så er der stadigvæk behov for mere forskning for definitivt at kunne bevise de æteriske tea tree- og lavendeloliers effekt på lus, men det er ikke desto mindre en rigtig lovende mulighed.

Hvis du ønsker at teste fordelene ved at bruge æteriske olier mod lus, så kan du prøve at komme en dråbe af begge olier i en ren, tom sprayflaske og fylde den med vand. Spray blandingen på dit barns hår hver eneste dag før skoletid for at hjælpe med at holde lusene langt væk.  

Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie

Økologisk Cedarwood Æterisk Olie

79 kr

De bedste bæreolier til børn

Hvis du beslutter dig for at anvende æteriske olier lokalt på dit barns hud, så skal du først fortynde dem med en bæreolie. Der er mange bæreolier at vælge imellem, herunder bl.a. grapefrøolie, kokosolie, jojoba-olie, avocado olie og sød mandelolie. Hver eneste olie kommer med dens helt egen terapeutiske egenskaber og fordele.

Hvis dit barn lider af allergier, så skal du sikre dig, at den olie du vælger er fri for disse ingredienser. Du skal også udføre en lappetest, før du anvender produktet mere generøst på dit barns hud.

Grapefrø er en af de mest almindeligt anvendte bæreolier til børn takket være dens blide egenskaber. De fleste børn kan sagtens tåle denne olie, hvilket gør den til et populært valg. Denne olie er let og fugtgivende og efterlader dit barn med en blød og fugtet hud.

Kokosolie hyldes ofte for dens mange helbredsmæssige fordele, og er et andet populært valg som bæreolie. Den er fyldt med E-vitamin og hjælper med at beskytte huden mod solskader, samtidig med at den nærer og fugter huden. Den er således et godt valg til børn, der lider af eksem, takket være dens fugtgivende egenskaber.  

Sikker brug af æteriske olier til børn

Selvom disse olier generelt anses for at være sikre, når de anvendes korrekt og med måde, så er det alligevel vigtigt at være opmærksom på nogle få sikkerhedsregler, når man bruger disse æteriske olier på babyer og børn.

Tjek altid produktets mærkater for at sikre dig, at du bruger rene økologiske æteriske olier. Dette er især vigtigt, hvis du planlægger at bruge de æteriske olier på dine børn. Nogle æteriske olier kommer desuden allerede blandet med alkohol, og kan i visse tilfælde forårsage irritation. Alle Volants æteriske olier er økologiske og rene, så du behøver ikke bekymre dig om at købe dem.

Du bør aldrig anvende æteriske olier direkte på huden uden først at fortynde dem med en bæreolie. Hvis du anvender rene eller ufortyndede æteriske olier lokalt, så kan dette forårsage hudirritationer. For små børn er det mest sikkert at anvende de æteriske olier på barnets fødder. Dette er den bedste måde at forhindre, at dit barn ved et uheld kommer til at indtage olien.

Hvis du tilsætter æteriske olier til et  bad, så skal de blandes med en bæreolie eller sødmælk inden de tilsættes, så olien kan fordele sig effektivt i vandet og formindske risikoen for hudirritation.

Når du fortynder dine æteriske olier med en bæreolie for at anvende dem lokalt eller tilføje dem til et bad, så skal du sørge for at de er fortyndet til den rette styrke. Den maksimale dosering er som følger:

● 3 måneder - 24 måneder: 0,25% - 0,5% (svarer til ca. 1 dråbe æterisk olie pr. 4 tsk bæreolie)
● 2 – 6 år: 1% - 2%
● 6 – 15 år: 1.5% - 3%
● Over 15 år: 2.5% - 5%

Dette er de maksimale doser. Du vil muligvis opdage, at en svagere koncentration er tilstrækkelig til at dække dit barns behov, så start med en lille dosis og forøg om nødvendigt mængden.

Før du anvender æteriske olier lokalt eller tilføjer dem til et bad, så er det vigtigt at udføre en lappetest for at tjekke om der opstår hudirritationer. Du kan læse mere om at udføre en lappetest her.

Du bør altid være forsigtig, når du bruger æteriske olier til børn. Æteriske olier bør aldrig indtages, så det er vigtigt altid at holde dem uden for dine børns rækkevidde. Hvis du mistænker at din baby eller dit barn har indtaget æteriske olier, så skal du søge akut lægehjælp.

Hvis dit barn lider af underliggende sundhedsmæssige forhold, så er det vigtigt at du først rådfører dig med deres børnelæge før du bruger æteriske olier for at sikre, at olierne ikke er kontraindiceret i forhold til deres helbredstilstand eller behandlingsplaner.
'
Hvis du selv ønsker at bruge æteriske olier, som ikke er velegnet til brug i nærheden af børn, så kan du vælge at bruge en aromaterapi inhalator. På denne måde kan du nyde godt af dine valgte æteriske olier uden at risikere, at dit barn ved et uheld kommer til at indånde duften.

Hvis du er usikker på om du kan bruge æteriske olier til dit barn, så bør du som altid rådføre dig med dit barns læge før du begynder. 

Opsummering

Æteriske olier kan have mange fordele for babyer og børn, herunder bedre søvn, behandling af kolik, formindskelse af angst og til at forhindre lus. Det er dog altid vigtigt at være forsigtig, når man bruger æteriske olier til børn på grund af børnenes følsomme kropssystemer.

Hvis du ønsker flere oplysninger om æteriske olier eller ønsker at tale med en aromaekspert, så kan du altid sende os en e-mail på: support@volant.dk

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts