90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Æteriske olier mod SAD: 5 æteriske olier til at overleve vinterdepressionen

Vinteren kan være brutal. Når vinteren gør sit årlige indtog, falder ofrene for dens kulde sammen i tristhed, som om de er indhyllet i en dyster kugle af mørke. 

Essential Oils for SAD

I takt med at dagene bliver kortere og nætterne længere, så ændres kroppens kemiske balance og rytmer sig helt naturligt også. Fra efteråret og vinteren igennem er det derfor almindeligt for mange folk at opleve en vinterdepression. Forskerne har forbundet denne vinterrelaterede humørforstyrrelse med en reduceret eksponering for sollys.

Dette bør ikke forveksles med den typiske stress, der typisk opleves i forbindelse med vinterhøjtiderne. Vinterdepression er i stedet karakteriseret af en overvældende tristhed og en manglende interesse i at udføre aktiviteter, der tidligere var fornøjelige. Denne vinterdepression kendes også under det berygtede navn SAD (Seasonal Affective Disorder).

Hvis du føler dig tynget af vinterdepressionen, så er der dog ingen grund til at fortvivle. Der er måske ikke nok solskin til os alle sammen, men du kan dog alligevel sagtens skabe en stråle af håb, der vil oplyse din verden.

Lad os tage et kig på et par metoder, som du anvende til at forvandle de mørke øjeblikke til øjeblikke fyldt med håb og lykke.  

Hvorfor bruge æteriske olier mod SAD?

Æteriske olier virker.

Dette er det enkleste svar. For at få et bedre billede af dette kan du nu overveje, hvordan vinterdepression og æteriske olier rent faktisk virker sammen.

De kortere dage påvirker serotoninniveauet i din krop. Dette hormon regulerer nemlig, hvor glad, optimistisk og sprudlende du er på en given dag. En lavere produktion af serotonin på grund af mindre sollys vil sandsynligvis påvirke dine følelser negativt, hvilket vil få dig til at føle dig sur og ikke mindst se sur ud.

Forskning viser at aromaterapi kan stimulere frigivelsen af serotonin i hjernen. [1] På trods af den minimale mængde sollys i vinterperioden, så er æteriske olier alligevel i stand til at regulere dine følelser. Du vil få det bedre med dig selv og opleve færre dage med lavt humør.

Æteriske olier kan også tackle SAD på et symptomatisk niveau. Denne vinterrelaterede lidelse vil præsentere dig for en række forskellige uønskede symptomer, men æteriske olier kan hjælpe dig med at holde dem på passende afstand.

5 æteriske olier mod vinterdepression

En række videnskabelige undersøgelser har afsløret, hvordan æteriske olier er i stand til at lindre symptomer i forbindelse med SAD. Lad os derfor udforske de følgende 5 æteriske olier mod vinterdepression og dens mange følgesymptomer.

Bergamotte Æterisk Olie (Citrus bergamia)

Bergamotte minder om naturen og strålende solskin. Der er tale om en rigtig glad duft, som du kan have tæt på kroppen, når vinteren giver dig kuldegysninger i hjertet.

Hyppig inhalation af bergamotolie giver hjertet både håb og glæde. Øjeblikke af fortvivlelse og tristhed er intet match for bergamotte.

Dette er en ideel æterisk olie til at bekæmpe vinterdepression, da olien vil påvirke frigivelsen af serotonin i hjernen. [1] Dette vil regulere dit humør, og kan hjælpe med at forvandle dine dage med dårligt humør til mindeværdige og glade dage.

Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie

Økologisk Bergamot Æterisk Olie

Når mørket samler sig over dit hoved som en sort tordensky, der bare venter på at eksplodere i regn, så vil bergamotte i stedet bringe dig solskin og godt humør. Den er opløftende og humørforbedrende. [2]

Bedst egnet til: Humørsvingninger 

Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie
Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie

Økologisk Sweet Orange Æterisk Olie

Æterisk Olie med Sød Appelsin (Citrus sinensis)

På samme måde som bergamotte producerer æterisk appelsinolie en frisk og livlig duft. Dette er en uundværlig æterisk olie til at behandle vinterdepressioner.

Netop fordi SAD er en form for sæsonbestemt depression, så kan du heldigvis også forvente at den forsvinder, når vinter bliver til forår. Men at være nødt til at bukke under for præstationsdysfunktion i op til 5 måneder om året er trods alt en opslidende måde at blive tvunget til at leve på .

Depression forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig selv - og kvæler din produktivitet. Hvis du kommer den beroligende og samtidig opløftende duft af sød appelsin i din diffuser, så kan du nu ændre dette.

En klinisk undersøgelse med ca. 150 deltagere påviste denne oliens antidepressive egenskaber. På 2% præsterede appelsinolie faktisk bedre end Prozac, en velkendt type medicin, der anvendes til behandling af alvorlige depressive lidelser. [3] 

Har du fået nok af din sæsonbetingede affektive lidelse (SAD)? Er du træt af at gå rundt med sænkede skuldre og hængende hoved fordi du er trist?

Overvej i stedet at bruge sød appelsinolie i din diffuser. Denne søde, citrusagtige duft gør det nemmere at håndtere din vinterdepression, da du vil være bedre i stand til at håndtere de mest almindelige tegn på depression.

Bedst egnet til: Depression

Æterisk Pebermynteolie (Mentha piperita)

Melatonin-niveauet stiger kraftigt om vinteren. Mennesker med SAD producerer mere melatonin end kroppen har brug for, hvilket din krop automatisk gør i forsøget på at justere den cirkadiske rytme. Men lad dig ikke skræmme af det fine ord - din cirkadiske rytme er blot det indvendige ur, der regulerer hvornår du falder i søvn og vågner.

Melatonin er det hormon der produceres i kroppen, og er ansvarlig for at regulere din døgnrytme. Melatonin kaldes ofte for mørkets hormon, idet der produceres mere af hormonet, når mørket falder på.

Et for højt melatonin niveau gør dig dog sløv og søvnig. Derfor vil de kortere dage med færre solskinstimer om vinteren helt naturligt gøre din krop mere træt.

Du føler dig derfor ofte dødtræt og helt uden energi. Det er helt almindeligt at man kravler i seng før sengetid, da et forhøjet melatonin niveau fremkalder et større behov for søvn.

Som en person der lider af overdreven søvnighed i løbet af dagstimerne, så var pebermynteolie et absolut must for mig ((og er det stadig)). Hver gang min krop har brug for en opkvikker, så tager jeg blot nogle dybe indåndinger fra flasken. Dette giver mig al den energi jeg har brug for til at få udført mit kedelige "hjernearbejde".

Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie
Økologisk Peppermint Æterisk Olie

Økologisk Peppermint Æterisk Olie

Pebermynteolie kan have en særdeles forfriskende og opkvikkende effekt. Olien er helt naturligt kølig, da den indeholder alkoholen menthol. Pebermynteoliens effekt på en persons mentale og fysiske udholdenhed er utroligt gavnlig. [4]

Selvom der i skrivende stund endnu ikke er foretaget mange undersøgelser af pebermynteoliens virkning på søvnighed i løbet af dagen, så har en indledende undersøgelse alligevel produceret nogle lovende resultater, hvor olien var i stand til at reducere søvnighed om dagen. [5]

Min personlig erfaring fortæller mig dog, at denne olie er alle pengene værd i vintermånederne. Når du har en voksende liste af ting der skal gøres, og har ganske lidt eller ingen energi til overs - og øjne der er klar til at give efter for søvnen - så findes der ingen bedre ven end pebermynteolie.

Bedst egnet til: Manglende energi og overdreven søvnighed i dagstimerne

Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie

Økologisk Rosemary Æterisk Olie

Æterisk Rosemarinolie (Salvia rosmarinus)

Med vinterdepressioner følger der ofte med tågede tanker med i pakken. De forvrænger vores kognitive funktion, og gør det vanskeligere at huske ting selv de simpleste ting. Vinterdepression er med andre ord årsag til en mangel på fokus.

Simple opgaver bliver besværlige, og det kan virke næsten umuligt at sidde stille for at få noget gjort. En forringet dømmekraft er også et almindeligt symptom forbundet med SAD.

Jeg har udholdt mange af denne slags dage. Heldigvis havde jeg min rosmarinolie ved min side som en trofast og loyal soldat. Og når min kreativitet var flygtig, og min tågede hjerne gjorde det svært i det hele taget at fungere, så holdt denne olie mig kørende.

Hvis du føler dig forvirret og ude af stand til at koncentrere dig, så kan rosmarin måske hjælpe dig ud af denne situation. Den videnskabelige forskning peger nemlig på, at rosmarinolie kan forbedre en persons opmærksomhed, fokus samt problemløsningsevner. Eucalyptol (1,8 cineol) og kamfer er de dominerende ingredienser i rosmarinolie. Disse fytokemikalier (kemiske plantebaserede stoffer) stimulerer hjernekappen, og vil fremme dit fokus og gøre dit sind krystalklart. [6] 

Hvad betyder dette for dig i forbindelse med vinterdepression?

Når du føler dig uinspireret og mangler kreativitet, så kan lidt rosmarinolie i diffuseren forøge dine alfa-hjernebølger og give dig en kickstart. Disse er elektriske impulser i hjernen, som har til formål at holde dig mentalt koordineret.

Kombinationen af en moderat dosis motion om morgenen og en flaske rosmarinolie lige i nærheden, gør at du nu vil være i stand til at tænke krystalklart.

Bedst egnet til: Manglende koncentration og fokus  

Lavender Essential Oil (Lavandula angustifolia)

Negative tanker kommer altid med i kølvandet på en depression. Dette sender en hovedkulds længere ned i mørket, især som vinterperioden skrider frem. Når der ikke er tilstrækkeligt med sollys til rådighed, så kan der nu hurtigt opstå nervøsitet og negativitet.

Lavendelolie har en lindrende og beroligende effekt. Som en af de mest undersøgte æteriske olier er dens evne til at få dig i et afslappet og fredfyldt humør helt uovertruffen.

De fytokemiske stoffer linalool og linalylacetat giver denne søde, blomsteragtige duft sin kraft. Hvert eneste naturlige kemikalie forstærker nemlig den andens effekt, hvilket gør olien til en fantastisk kraft at have ved sin side. Disse ingredienser er alle med til at give den æteriske lavendelolie dens lindrende og beroligende egenskaber.

En undersøgelse afslørede lavendeloliens effekt på negativitet. 80 kvinder med tendens til negativitet deltog i undersøgelsen i håbet om, at dette ville ændre deres syn på tingene. I denne undersøgelse blev 20% lavendel kombineret med 80% grapefrø olie i et bad, så effekten nu kunne vurderes objektivt. Efter 14 dage var disse kvinder markant mindre nervøse og havde desuden et mere positivt syn på fremtiden. [7]

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

På samme måde som disse kvinder kan du nu selv bruge lavendelolie til at fremme positive følelser, såsom ro og håb. Selv uden rigeligt med sol at sole sig i om vinteren, så kan du dog stadigvæk bevare dine positive og sunde følelser.

Men hvad nu hvis du nu ikke lige har lyst til at tage lavendelbade hver eneste dag? Intet problem. At bruge olien i en diffuser vil give dig lignende resultater.

Bedst egnet til: Olien er bedst egnet til at bekæmpe negativitet og fremme positivitet.

Æteriske olier, der påvirker overførslen af serotonin

Forskerne vurderer, at den væsentligste årsag til SAD skyldes mangel på solskin. [8] Mangel på solskin reducerer nemlig overførslen af serotonin, og resulterer i stedet i en overproduktion af melatonin. Mindre eksponering overfor sollys betyder også lavere niveauer af D-vitamin, samt ændringer i søvn-vågen mønsteret.

Selvom æteriske olier ikke er en erstatning for solen, så påvirker de alligevel overførslen af serotonin i kroppen. Regelmæssig diffusion af olier, såsom ingefær, lavendel, rosmarin, bergamot og citron kan påvirke udskillelsen af dette hormon. [9] [10] [11] [12] 

Sådan bruger du æteriske olier mod vinterdepressionen

Den bedste måde at bruge disse æteriske olier mod vinterdepressioner på, er ved at forstøve dem. Vores elegante, robuste og funktionelle diffuser er mere end nok til at kunne løfte dit humør og holde dig i godt humør.

Du kan vælge at forstøve individuelle æteriske olier mod SAD. Du skal blot komme 10-20 dråber af en olie fra denne liste i din diffuser, og så bare nyde dit gode humør.

Selvom individuelle olier kan give dig gode resultater, så kan det dog ofte være mere effektivt at bruge æteriske olieblandinger i en diffuser for at bekæmpe vinterdepression. Dette skyldes, at kemikalierne fra hver olie kombineres for at skabe mere potente, synergistiske virkninger. 

Afsluttende bemærkninger

Når du ønsker at koncentrere dig og tænke klart, så anbefaler vi at du prøver vores ‘Focus’ olieblanding i din diffuser. Hvis du til gengæld ønsker at bekæmpe søvnighed om dagen og forbedre din udholdenhed, så anbefaler vi i stedet at du prøver vores ‘Energy’ olieblanding.

En vinterdepression kan være en intens oplevelse. Mens du bruger dine olier i diffuseren til at hjælpe dig, så bør du heller ikke glemme at få en moderat mængde motion og udsættelse for sollys. Få så meget naturligt lys som muligt, og fortsæt med at bruge dine olier i diffuseren for at løfte dit humør.  

Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige æteriske olie mod vinterdepression? Du kan kontakte en aromaekspert ved at skrive til support@volant.dk for råd og vejledning.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.