90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Bevidsthed om mentalt velvære: Guide til brug af æteriske olier til mental sundhed

En ud af fire personer vil opleve et psykisk problem på et tidspunkt i deres liv. Selv om stigmatiseringen af psykiske lidelser ikke er så udbredt som tidligere, eksisterer den stadig. Derfor indførte World Federation for Mental Health den 10. oktober som Verdensdag for mental sundhed tilbage i 1992.

woman holding cup of tea thinking deep

Siden da er der sket store forbedringer på området, og der er nu hele 30 dage dedikeret til at skabe opmærksomhed om dette problem. Verden anerkender måneden for bevidsthed om mental sundhed hvert år i oktober, men det betyder ikke, at du ikke bør passe på dit velbefindende 365 dage om året.

Der er mange måder at fremme velvære og styrke din mentale sundhed på, men der er kun få af dem, der er helt naturlige. Folk verden over er begyndt at bruge æteriske olier til mental sundhed - selv om det måske ikke er helt korrekt at sige "begyndt". Aromaterapi er en tusindvis af år gammel praksis, og selv om den engang blev betragtet som baseret på overtro, har videnskabelige undersøgelser, der er udført i de seneste år, etableret mængder af præcise, beviselige beviser for, hvordan og hvorfor de virker.

Der er en stigende interesse for at bruge æteriske olier til mental sundhed, og der er et stort antal mennesker, som allerede nyder godt af de fordele, som disse olier giver. Hvis du ønsker at føje til disse stadigt voksende tal, booste din mentale sundhed og forbedre dit velvære, er denne guide til dig.

Indhold/Hurtiglinks

 • Sådan bruger du æteriske olier til mental sundhed
 • Diffusion
 • Lav en luft- eller rumspray
 • Bad med olier
 • Massage
 • Indånding
 • Brug af æteriske olier til mental sundhed som supplerende behandling
 • De bedste æteriske olier til mental sundhed
 • Cedertræ
 • Kamille
 • Frankincense
 • Grapefrugt
 • Lavendel
 • Hvad forskningen fortæller os
 • Effektiviteten af æteriske olier som et værktøj mod angst
 • Hvor effektiv er aromaterapi mod depression?
 • Aromaterapi som behandling af depression hos kræftpatienter
 • De mange fordele ved at bruge æteriske olier til mental sundhed
 • De bedste æteriske olieblandinger til mental sundhed
 • Cabin
 • Date Night
 • Pick Me Up
 • Relax
 • Sleep
 • Ofte stillede spørgsmål om æteriske olier til mental sundhed
 • Hvad er mental sundhed?
 • Hvilke æteriske olier kan hjælpe mig med at bevare min mentale sundhed?
 • Hvordan hjælper æteriske olier med mental sundhed?
 • Hvor lang tid tager det for æteriske olier at nå hjernen?
 • Støtter videnskabelig forskning påstande om, at æteriske olier kan hjælpe med at bevare mental sundhed?
 • Gør hver måned til en måned med opmærksomhed på mental sundhed

Sådan bruger du æteriske olier til mental sundhed

Før vi ser på, hvordan du kan bruge æteriske olier, skal vi besvare spørgsmålet om, hvad mental sundhed er.

Kort fortalt er mental sundhed den måde, vi føler, tænker og opfører os på. Det er vores følelsesmæssige, sociale og psykologiske velbefindende og påvirker vores kognition, opfattelse og adfærd. Det spiller også en stor rolle for, hvordan vi håndterer stress, vores evne til at træffe beslutninger og vores relationer på arbejdet og i hjemmet. Det er vigtigt at bemærke, at mental sundhed og psykisk sygdom ikke er det samme. Man kan lide af dårligt mentalt helbred uden at have en psykisk sygdom, men en psykisk sygdom er ofte ledsaget af symptomer på dårligt mentalt helbred.

Heldigvis er der flere måder at bruge æteriske olier til mental sundhed på, hver med sine egne særlige fordele. Du kan vælge mellem en af følgende muligheder eller kombinere flere af dem, hvis du foretrækker det:

Diffusion

Volant White Diffuser diffusing aroma scent from essential oil

Fyld din diffuserbeholder med vand til grænsen og tilsæt mellem 20 og 25 dråber æterisk olie. Dæk den til, og vælg din tidsindstilling, så duften frigives kontinuerligt eller med faste intervaller. Dette er en af de nemmeste måder at nyde godt af de æteriske oliers mentale velvære.

Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser
Hvid Stendiffuser

Hvid Stendiffuser

799 kr

Lav en luft- eller rumspray

DIY Essential oil spray for room spray

Bland den valgte æteriske olie med vand i et forhold på 20 dråber til fire ounces. Hvis du vil have en stærkere duft, kan du blande to ounces vand med mellem 15 og 25 dråber æteriske olier. At spraye denne blanding i et rum, som du skal opholde dig i, er en glimrende måde at høste oliernes fordele på.

Bad med olier

woman soaked in the tub with essential oil relaxing while enjoying aroma scent diffused from volant diffuser

Til et enkelt bad kan du kombinere mellem 3 og 12 dråber æterisk olie i en spiseskefuld bæreolie og røre det ud i vandet, inden du går i bad. På den måde spredes olien nogenlunde jævnt i vandet og sikrer, at de afgiver deres gode egenskaber til din hud og via dine næseveje.

Hvis du vælger denne metode, skal du sørge for, at der ikke kommer olie i kontakt med huden i ansigtet. Æteriske olier er stærke naturlige stoffer, og hvis de ikke fortyndes, kan de forårsage irritation, især på de blødere membraner i mund og næse.

Massage

aromatherapy massage

Massage er en fantastisk ressource for mental sundhed, der mindsker angst, sænker stressniveauet og reducerer irritabilitet. Dopamin og serotonin, de gode kemikalier, øges i hjernen efter massage. At planlægge regelmæssige sessioner med en massageterapeut kan virkelig hjælpe, hvis du står over for mentale sundhedsudfordringer.

Fortynd en enkelt dråbe æterisk olie i en teskefuld bæreolie for at opnå et sikkert forhold, og brug derefter din fortynding som en del af massageprocessen.

Indånding

woman inhaling aroma scent from diffuser

Selv om du indånder den vidunderlige duft af æteriske olier, når du anvender dem lokalt, tilføjer dem til et bad eller din diffuser eller bruger dem i en massage, henviser vi typisk til at snuse deres duft direkte ud af flasken eller fra en skål i hænderne, et gennemvædet væv eller en inhalator til aromaterapi.

Brug af æteriske olier til mental sundhed som supplerende behandling

Når æteriske olier indåndes eller absorberes af huden, når deres duftmolekyler op til hjernen og påvirker amygdala via lugtenerverne. Amygdala er det følelsesmæssige center i hjernen, hvor vores følelser bliver behandlet, og det er derfor, at disse stoffer har en så kraftig indvirkning på, hvordan vi føler os.

Forskning afslører i stigende grad, at aromaterapi kan hjælpe os med at besvare spørgsmålet om, hvad mental sundhed er, og virkelig opleve fordelene ved den, når vi er i et godt rum. Indtil videre skal du huske, at mental sundhed kan opdeles i tre hovedkomponenter: adfærdsmæssig, kognitiv og følelsesmæssig sundhed.

Hvert af disse elementer interagerer med og påvirker de andre. Det er afgørende for vores generelle velbefindende og vores livskvalitet, at de holdes på et optimalt niveau og fungerer korrekt.

De bedste æteriske olier til mental sundhed

Vi har listet nogle af de mest effektive æteriske olier til ære for Mental Health Awareness Month, men du skal ikke føle dig begrænset til, hvornår du kan bruge dem! Disse olier har alle vist sig at være effektive mod angst og depression, og mere end et par af dem kan hjælpe med at minimere visse symptomer på psykisk sygdom.

Husk dog på, at succesraten varierer fra person til person, og at æteriske olier bør anvendes sammen med medicinsk behandling.

Tal med din læge for at få en bedre idé om, hvad mental sundhed er, og få en snak om, hvordan du kan bruge disse olier fornuftigt sammen med den medicin, du måske tager.

Cedertræ

volant cedarwood essential oil

Æterisk olie af cedertræ har stressreducerende egenskaber og har vist sig at være særlig god for mennesker, der ofte arbejder i miljøer med høj stress. Inhalation af denne æteriske olie kan forbedre præstationen, fremme fokus og kan også mindske symptomer på depression.

Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie
Økologisk Cedarwood Æterisk Olie

Økologisk Cedarwood Æterisk Olie

79 kr

Kamille

volant Roman chamomile essential oil

Betændelsens rolle i forbindelse med depression og træthed er blevet fastslået, og kamille har længe været brugt til at reducere hævelser. Romersk kamille æterisk olie kan også genoprette balancen i forværrede kropssystemer og øge motivationen.

Denne olie anbefales især i tilfælde, hvor angst, depression og fordøjelsesproblemer er forbundet. Den kan lindre tarmbetændelse, da den fremmer afslapning, hvilket reducerer risikoen for fordøjelsesproblemer.

Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie
Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie

Økologisk Roman Chamomile Æterisk Olie

229 kr

Frankincense

volant frankincense essential oil

Frankincense kan afbalancere hormoner og løfte humøret, især hos kvinder. Dødeligt syge patienter har fundet lindring af depression og smerte ved brug af denne olie, og den har evnen til at regulere vores følelser.

Derudover aktiverer æterisk røgelseolie et protein, der spiller en rolle i vores opfattelse af varme, hvilket skaber en effekt af komfort og fred indefra.

Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie
Økologisk Frankincense Æterisk Olie

Økologisk Frankincense Æterisk Olie

119 kr

Grapefrugt

volant grapefruit essential oil

Med sin opkvikkende og opløftende duft kan grapefrugtolie give dig energi. Den anbefales også ofte til mennesker i bedring, der kæmper mod trang til alkohol og stoffer.

I den tidlige ædruelighed kæmper folk ofte med en række psykiske problemer, og abstinenssymptomer kan vare længe. Terapi med æteriske olier har vist sig at hjælpe i visse misbrugsbehandlingsprogrammer. Genoptræningsprogrammer, der omfatter grapefrugtolie, kan bidrage til at øge chancerne for vedvarende succes og varigt velvære.

Økologisk Grapefruit Æterisk Olie
Økologisk Grapefruit Æterisk Olie
Økologisk Grapefruit Æterisk Olie
Økologisk Grapefruit Æterisk Olie
Økologisk Grapefruit Æterisk Olie

Økologisk Grapefruit Æterisk Olie

79 kr

Lavendel

volant lavender essential oil

Lavendel er måske en af de mest kendte æteriske olier, og den har en række fordele. Dens behagelige, bløde duft skaber en følelse af ro, og mange jordemødre og doulas anbefaler den til kvinder under fødslen, fordi den lindrer angst og nervøsitet. Disse to faktorer ødelægger vores mentale sundhed og skal holdes i skak.

Vi ved alle, hvor vigtig søvn er for velvære, og lavendel har vist sig at hjælpe mod søvnløshed. Indånding af denne olie har i mange tilfælde ført til en bedre søvnkvalitet, hvilket øger energiniveauet i løbet af dagen.

Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie
Økologisk Lavender Æterisk Olie

Økologisk Lavender Æterisk Olie

79 kr

Hvad forskningen fortæller os

Der bliver flere og flere videnskabelige data tilgængelige om brugen af æteriske olier til mental sundhed. Forskere bekræfter det, som man længe har troet om at bruge olier på en forsigtig og ansvarlig måde i tusindvis af år nu. Følgende undersøgelser fremhæver, hvordan æteriske olier kan spille en afgørende rolle i forbindelse med forbedring af den mentale sundhed.

Effektiviteten af æteriske olier som et værktøj mod angst

En undersøgelse fra 2013 bekræftede, at aromaterapi med lavendel, romersk kamille og neroli viste sig at være effektiv som en blanding mod angst hos patienter på intensivafdelingen før minimalt invasive kardiovaskulære indgreb.

Hvor effektiv er aromaterapi mod depression?

Bergamot æterisk olie, cedertræ, lavendel, petitgrain og rose otto blev brugt til at behandle depressive symptomer hos deltagere i forskellige undersøgelser i en gennemgang fra 2017 om aromaterapiens effektivitet mod depression.

Aromaterapi viste sig at have et reelt potentiale som en effektiv terapeutisk mulighed. Aromaterapeutisk massage viste sig at være den mest gavnlige anvendelsesmetode.

Aromaterapi som behandling af depression hos kræftpatienter

Ved hjælp af en række måleinstrumenter fandt en 2022 gennemgang af undersøgelser, at aromaterapi reducerede angst hos kræftpatienter betydeligt, idet aromaterapi massage var den mest effektive og diffusion den næstbedste.

De mange fordele ved at bruge æteriske olier til mental sundhed

Listen over fordele ved at bruge æteriske olier til at forbedre din mentale sundhed er lang.

 • Æteriske olier fra myntefamilien, som f.eks. æterisk pebermynteolie og spearmint, kan forbedre dit humør og mindske angst, depression og træthed.

  De kan også lindre luftvejsproblemer som astma og allergier og kan hjælpe med at lindre overbelastning, lindre hoste og kan også være et godt alternativ til at lindre hovedpine.
 • Lavendelolie kan virke mod angst, depression og søvnløshed samt mod eksem, svampeinfektioner, menstruationskramper og kvalme.
 • Bergamot kan forbedre fordøjelsen, reducere kolesterolniveauet og endda effektivt hjælpe med symptomer på skizofreni.
 • Æterisk olie af tea tree er et vidunderligt antiseptisk middel og kan bruges til at behandle mindre sår og skrammer. Den renser sår og forebygger infektion, mens dens antiinflammatoriske egenskaber virker mod rødme og hævelse.

  Det kan også behandle akne, fodsvamp, skæl og dræbe bakterier overalt omkring dig.

De bedste æteriske olieblandinger til mental sundhed

Selvom de er effektive hver for sig, kan æteriske olier virke endnu bedre, når de blandes korrekt sammen. Denne proces vil gøre holistisk behandling af hovedproblemet mulig, samt hjælpe med sekundære problemer, der ledsager det. I tilfælde af at det mentale helbred er hovedproblemet, kan de sekundære problemer omfatte konstant træthed, forhøjet stressniveau, søvnløshed og lavt energiniveau.

Du kan altid eksperimentere for at finde ud af, hvilke specifikke blandinger af æteriske olier der virker for dig. Men i anledning af måneden for bevidsthed om mental sundhed anbefaler Volant følgende blandinger for at hjælpe dig i gang:

Cabin

volant cabin essential oil blend

Findes der en bedre måde at genoplade batterierne på end at tilbringe noget tid i en hytte i skoven? Du er måske ikke fysisk i stand til at gøre det, men Volants Cabin-blanding er det næstbedste, du kan gøre. Tag en slapper med hjælp fra æterisk olie af cedertræ, gran, sandeltræ og gran.

Cabin
Cabin
Cabin
Cabin
Cabin

Cabin

179 kr

Date Night

volant date night essential oil blend

Uanset om du har en partner eller ej, vil Date Night tilføre dine omgivelser lidt varme og romantik. Den indeholder rav, bergamot, røgelse og lavendel, og den vil gøre dit rum sødere og berolige dit hjerte og sind.

Date Night
Date Night
Date Night
Date Night
Date Night

Date Night

129 kr

Pick Me Up

volant pick me up essential oil blend

Pick Me Up vil give dig energi, forbedre din koncentration og dit fokus og revitalisere din krop, dit sind og din ånd. En mesterlig blanding af citrongræs, æterisk olie af sød appelsin og ylang ylang vil få dig tilbage på benene på ingen tid.

Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up

Pick Me Up

129 kr

Relax

volant relax essential oil blend

Hvis du kæmper med spændinger, vil vores økologiske Relax-blanding hjælpe dig med at dæmpe din angst. Føl dig hensat til de aromatiske kombinationer af æterisk eukalyptusolie, grapefrugt, palma rosa og ylang ylang, mens du føler verdens vægt falde af dine skuldre.

Relax
Relax
Relax
Relax
Relax

Relax

129 kr

Sleep

volant sleep essential oil blend

Volants økologiske søvnblanding indeholder røgelse, lavendel, palma rosa og romersk kamille. Den vil hjælpe dig med at slappe af og få en god nats søvn, som er så vigtig for at bevare din mentale sundhed.

Relax
Relax
Relax
Relax
Relax

Relax

129 kr

Ofte stillede spørgsmål om æteriske olier til mental sundhed

Hvad er mental sundhed?

Mental sundhed vedrører vores følelsesmæssige, psykologiske, sociale og åndelige velbefindende.

Hvilke æteriske olier kan hjælpe mig med at bevare min mentale sundhed?

Bergamot, salvie, rønnebær, romerisk kamille og ylang ylang æterisk olie kan alle styrke din mentale sundhed.

Hvordan hjælper æteriske olier med mental sundhed?

Visse æteriske olier kan virke angstdæmpende og øge kroppens serotoninproduktion.

Hvor lang tid tager det for æteriske olier at nå hjernen?

Mindre end 30 sekunder.

Støtter videnskabelig forskning påstande om, at æteriske olier kan hjælpe med at bevare mental sundhed?

Ja. Talrige undersøgelser har vist, hvordan æteriske olier kan gavne vores mentale sundhed.

Gør hver måned til en måned med opmærksomhed på mental sundhed

couple in the kitchen talking looking happy while enjoying aroma scent from diffuser

Mental sundhed er vigtig af mange årsager, og det er afgørende for os, vores kæledyr, vores venner og vores familie, at vi forbliver i et sundt og lykkeligt hovedrum. Dette kan være en udfordring, men der er flere måder, hvorpå vi kan øge vores humør, og en mulighed er den rette brug af æteriske olier til mental sundhed.

Uanset om det er som en supplerende terapi, eller du aktivt leder efter ikke-konventionelle alternativer til at hjælpe dig med angst, depression og stress, er æteriske olier en vidunderlig ressource. Og der er nu videnskabelig dokumentation, der beviser, at de er lige så nyttige, som man har troet.

Selv om der er særlig fokus på, hvordan vi håndterer livet i løbet af måneden for bevidsthed om mental sundhed, er vi nødt til at tage kontakt med os selv hver eneste dag året rundt. Mennesker har brugt aromaterapi til at lindre en række forskellige lidelser, både psykiske og fysiske, i tusindvis af år. Det er en fremragende ressource hele året rundt og en meget nem behandling at indarbejde i din hverdag.

Volant har et fantastisk udvalg af 100 % naturlige, økologiske æteriske olier af høj kvalitet til mental sundhed, som kan give dig et boost, når du har brug for det, ikke kun i løbet af måneden for bevidsthed om mental sundhed, men hver dag året rundt.

#1 Trustpilot wellness brand

KØB NU

Other blog posts