90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Fem fantastiske fakta, som du ikke vidste om aromaterapi olier

Æteriske olier har mange forskellige anvendelsesmuligheder, lige fra at friske dit hjem op og få det til at dufte dejligt, til at skabe et afslappende miljø samt lindre symptomer på visse kroniske lidelser. Mange mennesker er dog ikke klar over, hvor omfattende fordelene ved aromaterapeutiske olier rent faktisk er, og hvor længe de har været anvendt i hele verden. 

Vidste du for eksempel, at kaptajn James Cook brugte tea tree oil tilbage i 1772 for at beskytte sin besætning mod skørbug? Eller at man i det 17. århundrede kunne blive hængt som heks, hvis man blev fanget i at bruge æteriske olier til medicinske formål?

Lad os dykke dybere ned i de fem mest fantastiske fakta, som du helt sikkert ikke vidste om aromaterapi olier. Disse fascinerende fakta vil ændre den måde du ser æteriske olier på - for altid.

Indhold/Hurtiglinks

  • Æteriske olier er faktisk slet ikke olier
  • Brugen af æteriske olier har en historie på over 6.000 år
  • Æteriske olier har en imponerende holdbarhed
  • Æteriske olier er ufatteligt koncentrerede
  • Æteriske olier dufter ikke bare godt, de fungerer også godt!
  • Opsummering

1. Æteriske olier er faktisk slet ikke olier

Lad os begynde med en kendsgerning, som du måske vil finde temmelig chokerende: æteriske olier er faktisk slet ikke olier. Er du forvirret? For at blive kategoriseret som en olie skal et stof nemlig indeholde fedtsyrer, hvilket æteriske olier ikke indeholder. Så hvis de ikke klassificeres som olier, hvad er æteriske olier så egentlig?

Æteriske olier er stærkt koncentrerede og flygtige (hvilket betyder, at de fordamper hurtigt) forbindelser, der udvindes af planter. Det stof der udvindes indeholder potente medicinske og kosmetiske egenskaber, og har en kraftig aroma.

Du undrer dig måske over, hvordan en æterisk olie kan udvindes fra en plante. Denne proces kan foregå på to måder: ved destillation eller via mekaniske metoder. Uanset hvilken metode der vælges, så er det stadig en delikat og skrøbelig proces, som skal udføres omhyggeligt for at bevare plantens unikke egenskaber og kvaliteter.

De fleste æteriske olier udvindes ved hjælp af dampdestillation ved lavt tryk. Denne delikate proces indebærer, at man lader damp passere gennem et kar, som er fyldt med den ønskede plante, frø, blomst eller træ. Dampen beriges nu af den æteriske olie og transporteres ind i en spiral, hvor den kondenseres tilbage til en væske. Den æteriske olie udvindes derefter fra vandet og tappes på flaske.

Koldpresning er en anden populær metode til udvinding af æteriske olier. Denne metode anvendes hovedsageligt til citrusolier såsom appelsin, citron og grapefrugt. Frugten føres over skrabende cylindre, der punkterer det yderste lag af frugtens skræl. Dette får de sække, der indeholder den æteriske olie, til at åbne sig. Derefter sprøjtes vand over frugten for at opsamle den udsivende æteriske olie, hvorefter den æteriske olie forsigtigt kan adskilles fra vandet for at blive aftappet på flaske.

2. Brugen af æteriske olier har en historie på over 6.000 år

Hvor ofte har du ikke hørt æteriske olier blive omtalt som en ny trend eller modefænomen? Sandheden er, at æteriske olier slet ikke er et nyt fænomen. Faktisk kan brugen af æteriske olier spores over 6.000 år tilbage i tiden, da alle fra grækerne, egypterne, romerne og kineserne i årtusinder har draget fordel af de æteriske oliers mange terapeutiske kvaliteter.

For eksempel brugte de gamle egyptere allerede i 3.500 f.Kr. æteriske olier og planteekstrakter til medicinske formål, samt til kosmetik og religiøse ritualer.

I de efterfølgende årtusinder spredte de æteriske olier og deres kraft sig over hele verden, og der var udbredte rygter om, at æteriske olier kunne være en naturlig kur mod en lang række forskellige lidelser. I 400 f.Kr. indså de gamle grækere også fordelene ved æteriske olier. Hippokrates, en af de mest kendte læger fra den antikke periode, var faktisk berømt for at bruge æteriske olier til at behandle sine patienter.

Hvis vi springer frem i tiden til 1910, så opdagede den franske parfumeur og kemiker Rene Maurice Gattefosse, at vores kroppe er i stand til at absorbere små mængder af æteriske olier, som efterfølgende vil interagere med kroppens kemi. Det var faktisk i dette år, at Rene Maurice Gattefosse havde succes med at bruge lavendelolie til at behandle en forbrænding på sin hånd.

I 1950'erne begyndte massageterapeuterne at bruge æteriske olier som en supplerende terapi, der forbedrede massageterapien og gav klienterne en lang række holistiske fordele. Siden da er æteriske olier blevet en vigtig del af holistiske og alternative sundhedsbehandlinger, og bruges af mennesker over hele verden til at forbedre deres velvære og lindre en lang række forskellige lidelser og helbredstilstande.

3. Æteriske olier har en imponerende holdbarhed

Du vil måske blive overrasket over at vide, at rene æteriske olier ikke bliver dårlige. Det betyder, at de fleste æteriske olier uden problemer kan opbevares i adskillige år, hvilket giver dig en imponerende værdi for pengene. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at æteriske olier kan oxideres og forringes med tiden, hvilket betyder, at de gradvist mister deres styrke, terapeutiske fordele og aromatiske kvaliteter.

Holdbarheden af din yndlings æteriske olie vil afhænge af mange forskellige faktorer, herunder plantens kvalitet, hvordan planten blev høstet, hvordan den æteriske olie blev udvundet, hvordan olien blev håndteret, og ikke mindst hvordan olien opbevares.

Du kan dog vurdere holdbarheden af en æterisk olie på baggrund af dens kemiske egenskaber. Æteriske olier fra sesquiterpen-familien såsom patchouli, ylang-ylang og tysk kamille har f.eks. en holdbarhed på ca. 8-10 år, hvorimod monoterpenoler såsom lavendel, pebermynte og geranium kan holde sig i ca. 5-6 år.

Æteriske olier der tilhører monoterpen-familien, hvilket omfatter citrusolier såsom citron, grapefrugt og appelsin samt olier som røgelse og cypres, har en betydeligt kortere holdbarhed på 2-3 år. Denne kortere holdbarhed skyldes, at olierne er umættede, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at blive oxideret.

Du kan give dine æteriske olier den bedste chance for at opnå en lang holdbarhed ved at opbevare dem i en mørk glasflaske for at beskytte dem mod lys. De bør altid opbevares et køligt og tørt sted, og væk fra direkte sollys.

4. Æteriske olier er ufatteligt koncentrerede

Der er en god grund til, at rene æteriske olier af høj kvalitet ikke er billige: Der kræves nemlig en enorm mængde af kildeplanten for at producere en lille mængde æterisk olie. Det er nemlig netop dette, der gør æteriske olier så potente.

For at give dig et indtryk af hvor stor en mængde plante, der skal til for at producere æteriske olier, så får du her et par eksempler på hvor meget plante, der skal bruges til at fremstille de forskellige olier:

● Der skal bruges omkring 1 kilo lavendelblomster til at producere en 10 ml flaske med lavendelolie.

● En citron indeholder fem dråber æterisk citronolie. Dette betyder, at der skal bruges ca. 34 citroner for at producere hver eneste 10 ml flaske æterisk citronolie.

● Du skal bruge over 2.5 kilo pebermynteblade for at skabe en 10 ml flaske med æterisk pebermynteolie. Faktisk svarer 28 kopper pebermyntete til blot én dråbe æterisk pebermynteolie!

● For at fremstille en 10 ml flaske med æterisk rosenolie skal du bruge næsten 500.000 rosenblade.

Netop fordi æteriske olier er ekstremt potente, så er det vigtigt at huske, at der kun er behov for en lille mængde for at producere en kraftig effekt på din krop. Når du bruger æteriske olier, så er det derfor altid en god idé at begynde med en enkelt dråbe og dernæst forøge mængden, hvis du mener dette er nødvendigt. På denne måde behøver du aldrig at bekymre dig om at spilde dine dyrebare æteriske olier, og dette vil desuden hjælpe dig med at undgå eventuelle uønskede virkninger på grund af overforbrug.

5. Æteriske olier dufter ikke bare godt, de fungerer også godt!


Ok, du kender måske nok dette sidste fakta, men æteriske olier kan dog mere end bare dufte fantastisk: de er også gode for dit helbred. Dette skyldes, at æteriske olier kommer med en lang række holistiske fordele og har vist sig at kunne hjælpe mod mange forskellige helbredsproblemer.

Hvis du f.eks. lider af søvnløshed og har vanskeligt ved at få søvn af høj kvalitet, så er det nu bevist, at lavendeloliens beroligende duft kan hjælpe dig. Den kan hjælpe dig med at falde i en dyb søvn ved at tilskynde din krop til at frigive melatonin. Dette er med til at fremme en sund døgnrytme, hvilket letter den naturlig søvncyklus.

Hvis du derimod har svært ved at koncentrere dig, så kan æteriske olier hjælpe dig med at forbedre dit fokus og mindske træthed. De koncentrationsfremmende æteriske olier omfatter citron, pebermynte, rosmarin og sød appelsin. Disse æteriske olier kan være med til at give dig motivation og forøge din produktivitet, når du har allermest brug for det.

De andre fordele ved æteriske olier omfatter:
● Forbedret humør - vælg æteriske citrusolier såsom f.eks. citron, grapefrugt og appelsin.
● Forbedret afslapning - vælg olier såsom lavendel, ylang-ylang og rose.
● Mod migræne - overvej at bruge æteriske olier såsom rosmarin, lavendel og pebermynte.
● Styrk immunforsvaret - vær på udkig efter tea tree, eukalyptus og citron.
● Forbedring af hudtilstande - vælg olier som ylang-ylang og bergamotte.
● Mod angst - vælg frankincense, lavendel og bergamotte.

Opsummering

Æteriske olier har været brugt i mange årtusinder, både på grund af deres duft og ikke mindst helbredende egenskaber. Æteriske olier anvendes i dag over hele verden til at bekæmpe depressioner, hjælpe folk med at sove og forbedre deres koncentration, samtidig med at de er et naturligt middel mod mange forskellige helbredsrelaterede lidelser. I denne artikel har vi gennemgået fem af de mest fantastiske fakta om æteriske olier. Men fordelene ved æteriske olier slutter dog ikke her. Der er så mange andre fascinerende ting at opdage om æteriske olier, lige fra deres forskellige og forbløffende egenskaber til deres spændende anvendelser op igennem historien. Hvis disse fem fantastiske fakta om æteriske olier har inspireret dig til at give aromaterapiolier en chance, så kan du se hele vores sortiment af rene økologiske æteriske olier her.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts