90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Vores komplette guide til rosmarinvand: Fordele, anvendelser og forsigtighedsregler

Ønsker du at reducere hårtab på den naturlige måde? Så har du brug for rosmarinvand.

Rosmarinvand, der er udråbt som det nye risvand, er mildt, effektivt og utroligt godt for dit hår. Det mindsker hårtab og stimulerer væksten ved hver brug. Ikke alene kan du lave dette produkt derhjemme ved hjælp af æterisk rosmarinolie eller rosmarinblade, men det er også sikkert for alle hårtyper.

rosemary water and volant rosemary essential oil

Det er på tide at gøre dit hår til din kronjuvel!

I denne guide ser vi på brugen af rosmarinvand til hårvækst. Desuden fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om, hvordan du laver det, hvordan du bruger det samt forskningen bag det.

Indhold/Hurtiglinks

 • Hvad er rosmarinvand?
 • Rosmarin æterisk olie - hurtige fakta
 • Hvordan fremstilles rosmarinvand?
 • Fordele ved rosmarinvand
 • Androgen alopeci aka skaldethed
 • Hårtab
 • Hvordan man bruger rosmarinvand
 • Brug det som hårspray
 • Bland det i din shampoo
 • Massér det ind i din hovedbund
 • Rosmarinvand i forskning
 • Androgen alopeci - 1998, 2010, 2011, 2015
 • Bivirkninger af rosmarinvand
 • Kontraindikationer af rosmarinvand
 • Hvor kan man købe rosmarinvand
 • volant
 • No1 Botanicals
 • Amazon
 • Etsy
 • Aromen
 • Ofte stillede spørgsmål om rosmarinvand
 • Kan du bruge rosmarinvand på daglig basis?
 • Hvor længe kan du opbevare rosmarinvand?
 • Skylder du rosmarinvand ud?
 • Hvor lang tid går der, før jeg kan se virkningerne af at bruge rosmarinvand?
 • Vil brugen af rosmarinvand ændre min hårfarve?
 • Hjælper rosmarinvand mod hårtab efter fødslen?
 • I resumé

Hvad er rosmarinvand?

rosemary water in bottle and glass

Alt, hvad du behøver at vide om rosmarinvand.

Rosmarinvand er slutresultatet af en kogning af rosmarinblade i destilleret vand i flere timer ved meget lav varme og derefter si de faste stoffer fra. Denne urt nedbrydes under denne proces og skaber hvad der i bund og grund er en rig te, der gør alle mulige gode ting for dit hår og din hovedbund. Du kan også bruge æterisk rosmarinolie fortyndet i vand til at lave denne blanding.

Rosmarin æterisk olie - hurtige fakta

🌿   Latinsk navn: Salvia rosmarinus eller Rosmarinus officinalis L.

🌿   Oprindelseslande: Middelhavsområdet (Lilleasien, Nordafrika, Sydeuropa)

🌿   Duftnote: Skarp

🌿   Årlig produktion: 100 tons 

🌿   Populære anvendelser: Hårtab

Hvordan fremstilles rosmarinvand?

woman looking at rosemary essential oil in the bathroom to use for aromatherapy bath

Tørrede eller friske blade kombineres med destilleret vand, og denne blanding bringes i kog. Blandingen trækker derefter i et par timer, inden den sigtes.

For at lave rosmarinvand med æterisk rosmarinolie blandes 10-15 dråber af olien med to til tre kopper kogende vand.

Det resulterende produkt af begge metoder kan derefter påføres direkte på dit hår og din hovedbund.

Der er også nogle valgfrie ekstra ingredienser, som du kan inkludere i blandingen. Mandelolie, tørrede lavendelblomster, marshmallowrod og salvieblade er alle kompatible med rosmarinvand. Hver tilføjelse bringer sine egne særlige fordele til et allerede gavnligt produkt.

Fordele ved rosmarinvand

Folk bruger primært rosmarinvand til hårvækst og til at mindske omfanget af hårtab, hvad enten det skyldes virkningerne af aldring eller som følge af en overdreven afhængighed af kemiske produkter.

Rosmarinvand er gavnligt for:

 • 🌿   Androgen alopeci aka Skaldethed
 • 🌿   Hårtab eller tyndt hår

Lad os tage et kig på hver af disse i flere detaljer:

Androgen alopeci aka skaldethed

woman showing pattern baldness

Den mest almindelige årsag til hårtab hos mænd er androgen alopeci eller mønsterskaldethed. Rosmarin har i undersøgelser vist sig at reducere dette skaldethedsmønster hos mænd lige så godt som en almindelig medicin mod hårtab, men med færre bivirkninger.

Virkningerne af rosmarin kan meget vel skyldes, at den får musklerne i hovedbunden til at slappe af, hvilket giver bedre blodgennemstrømning til hårsækkene i kombination med urtens allerede etablerede antioxidante egenskaber.

Hårtab

woman showing hair strands due to hair fall

Hvis dit hår bliver tyndere med alderen, kan dette være den perfekte naturlige behandling for din hovedbund og dit hår. Mens undersøgelser hovedsageligt har fokuseret på virkningerne af rosmarin på hårtab hos mænd, er det sandsynligt, at den kan hjælpe kvinder med tyndt hår på samme måde.

Hvordan man bruger rosmarinvand

Rosmarinvand kan bruges på flere forskellige måder, afhængigt af dine præferencer og behov. Her er nogle af de mest almindelige måder, det anvendes på:

 • 🌿   Brug det som en rosmarinvand hår spray
 • 🌿   Bland det i din shampoo
 • 🌿   Massér det ind i din hovedbund

Lad os tage et kig på hver af disse i flere detaljer:

Brug det som hårspray

woman spraying rosemary water in her hair

Du vil kunne nyde godt af de mange fordele ved rosmarin ved at bruge det som rosmarinvand hår spray. Plus, du kan sikkert bruge det på daglig basis, hvis du ønsker det. Der er mere end nok beviser for, at denne blanding kan konkurrere med flere top-end hårplejeprodukter.

Bland det i din shampoo

woman massaging scalp while applying shampoo with rosemary water

Selvom det normalt ikke anbefales at tilsætte andre væsker til din shampoo, gælder denne regel ikke for rosmarinvand. Det fungerer faktisk ret godt på denne måde, og du vil kunne høste alle fordelene ved denne naturlige løsning sammen med dem, som din shampoo leverer, hvis du kombinerer de to.

Det bedste ved dette trin er, at du får en lang liste af ekstra fordele uden at skulle tilføje endnu et trin til din hårplejerutine.

Massér det ind i din hovedbund

woman massaging scalp with rosemary water applied in it

Når du bruger rosmarinvand til hår sammen med en naturlig, velduftende spray og et vidunderligt tilsætningsstof til din shampoo, kan du også revitalisere din hovedbund ved at massere det ind i dette område.

Hvis du tilføjer denne anvendelsesmetode til de andre måder, du bruger rosmarinvand på, vil det fremskynde dets effektivitet og give blandingen så meget mere tid og plads til at arbejde på dit hår fra rod til spids.

Disse elementer er blot nogle af de måder, du kan bruge rosmarinvand på. Vær ikke bange for at finde på andre måder at få denne godhed på dine hårstrå. Der er få til ingen bivirkninger ved at bruge rosmarinvand til hår og hårvækst, så det frarådes ikke at integrere det i dine rutiner på stort set alle måder, du kan komme i tanke om.

Rosmarinvand i forskning

Photo by Anna Shvets from Pexels

Mens der ikke er alt for meget forskning om virkningerne af rosmarinvand i særdeleshed, er der foretaget adskillige undersøgelser af de generelle virkninger af urten, som denne tinktur indeholder, alle med meget positive resultater.

Androgen alopeci - 1998, 2010, 2011, 2015

I en undersøgelse fra 1998 blev forsøgspersoner med alopecia areata randomiseret til dagligt at massere deres hovedbund ind i enten kun bæreolier eller en blanding af bæreolier med rosmarin blandt tre andre æteriske olier. Fotografier viste, at 44 % af gruppen med æteriske olier oplevede en forbedring, mens kun 15 % af kontrolgruppen fik en forbedring, mens kun 15 % af kontrolgruppen fik en forbedring.

Ikke én, men to forskellige undersøgelser, en i 2010 og en året efter, anerkendte det faktum, at rosmarinvand til hårvækst var særligt vellykket, når det blev brugt af personer, der kæmpede med androgen alopeci eller skaldethed.

I 2015 satte et tilfældigt sammenlignende forsøg standardbehandlinger mod hårtab på prøve ved at sætte dem i kontrast til æterisk rosmarinolie. 100 mænd med androgen alopeci deltog, hvor halvdelen brugte en olieløsning, der indeholdt ca. 1 % af den æteriske olie to gange om dagen, og den anden halvdel brugte en 2 % minoxidilopløsning på samme måde.

Efter seks måneder udfyldte alle deltagere en selvrapportering i form af et spørgeskema og blev desuden evalueret af to hudlæger. Der blev ikke fundet nogen forbedring for nogen af grupperne efter 3 måneder, men efter 6 måneder havde begge grupper øget antallet af hår, hvilket viser, at denne urteteinktur virker lige så godt som populær medicin, når det gælder bekæmpelse af hårtab. Begge grupper oplevede mere kløe i hovedbunden, dog i mindre grad hos rosmarin-gruppen.

Bivirkninger af rosmarinvand

Mens det er meget ualmindeligt for folk at få alvorlige bivirkninger som følge af deres brug af rosmarinvand, er det ikke umuligt. Denne urt er en mild urt, og rosmarinvand er bestemt ikke noget, som du behøver at bekymre dig om, hvis du bruger små mængder til at vaske dit hår. Det er dog altid godt at vide, hvilke mulige bivirkninger der er for enhver urt.

Nogle bivirkninger kan omfatte kraftigere menstruationsblødning, et mildt udslæt forårsaget af overfølsomhed og opkastning, hvis det indtages ved et uheld (selv om der er lavet undersøgelser, der viser, at indtagelse af rosmarinvand kan være gavnligt i nogle tilfælde).

Mens disse resultater er ekstremt sjældne, er den eneste sikre måde at undgå dem på at rådføre sig med din læge, før du tilføjer et element til dine forskellige rutiner.

Kontraindikationer af rosmarinvand

Kontraindikationerne af rosmarinvand er igen ubetydelige og forekommer meget sjældent. Det er dog, at man afholder sig fra at bruge det under graviditet, selv om de mængder, der findes i maden, er tilladte.

Hvor kan man købe rosmarinvand

Rosmarinvand er bredt tilgængeligt online og i butikkerne, så du vil ikke have problemer med at finde det, når du er klar til at begynde at høste fordelene. Bare sørg for at være opmærksom på kundeanmeldelser af de websteder, du vælger, så du ved, hvad du kan forvente, når du bestiller.

volant

rosemary essential oil with fresh rosemary

volant lagerfører økologisk rosmarinolie, der er ideel til at lave dit eget rosmarinvand. Alle vores æteriske olier er produceret af planter af højeste kvalitet, hvilket sikrer, at du får det bedst mulige resultat hver gang. Når du køber æterisk rosmarinolie fra volant, kan du være sikker på, at rosmarinen er dyrket, høstet og destilleret med omhu, og at olien ikke indeholder syntetiske tilsætningsstoffer eller ingredienser.

Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie
Økologisk Rosemary Æterisk Olie

Økologisk Rosemary Æterisk Olie

95 kr

No1 Botanicals

No1 Botanicals er en verdensnyhed, når det gælder rene vande med botaniske ekstrakter. Med produkter, der er autentificeret af Royal Botanic Gardens, Kew og respekterede videnskabsmænd, indeholder det drikkelige rosmarinvand fra denne leverandør certificeret naturligt kildevand.

Amazon

Amazon giver potentielle købere mulighed for at se produkter fra en række forskellige sælgere, så du vil kunne filtrere mulighederne, så de passer til dine specifikke behov. Vi anbefaler altid, at vores læsere noterer sig, hvad andre kunder har haft at sige om det, de er interesseret i at købe, da dette kan være en god guide til, hvad der er hot og hvad der ikke er hot.

Etsy

Den globale online markedsplads Etsy er også en god ressource, når det kommer til at få fingrene i rosmarinvand. Igen skal du sørge for at læse kundeanmeldelser for at undgå dumme varer.

Aromen

Økologisk rosmarinblomstvand kan også købes hos Aromen, et belgisk firma med en passion for wellness.

Ofte stillede spørgsmål om rosmarinvand

Har du stadig nogle spørgsmål? Vi har måske de svar, du leder efter:

Kan du bruge rosmarinvand på daglig basis?

Du kan anvende rosmarinvand som en spray for hurtigere hårvækst og for at reducere hårtab så ofte du vil. Men det anbefales, at du ikke bruger skyllevandet i dit brusebad eller bad mere end en eller to gange om ugen.

Hvor længe kan du opbevare rosmarinvand?

Det bedste sted at opbevare dit rosmarinvand mellem brug er i en tæt lukket beholder eller sprayflaske i dit køleskab. Gør dette, og din blanding bør være god til brug i op til to uger.

Skylder du rosmarinvand ud?

Uanset om du bruger dit rosmarinvand som en rensende skylle, en behandling for at øge glansen eller en behandling til at bekæmpe hårtab og hovedbundsirritation, bør du ikke skylle det ud for at opnå de bedste resultater. Denne blanding arbejder bedst over tid, så den bedste måde at bruge den på dine hårstrå og hovedbund på er at lade den sidde på dem.

Hvor lang tid går der, før jeg kan se virkningerne af at bruge rosmarinvand?

Selv om det på ingen måde er en magisk behandling, der virker fra den ene dag til den anden, bør du begynde at se resultater i løbet af relativt kort tid. Kliniske forsøg har vist, at folk allerede seks måneder efter at de har indledt brugen har synlige fordele.

Vil brugen af rosmarinvand ændre min hårfarve?

Visse personer har rapporteret, at regelmæssig brug af rosmarinvand har gjort grå hår betydeligt mørkere. Men det er ikke hovedårsagen til, at det er så populært. Det primære formål er at fremme en sund hårpragt med reduceret hårtab og forbedret cirkulation, hvilket resulterer i hurtigere vækst.

Hjælper rosmarinvand mod hårtab efter fødslen?

Kvinders hår kan vokse sig rigtigt tykt under graviditeten - for derefter at blive tyndt igen ovenpå fødslen! Der er ikke lavet nogen undersøgelser af brugen af rosmarinvand mod hårtab efter fødslen, så vi ved ikke, om det hjælper. Men det kan ikke skade at prøve! Og hvis du prøver det, så lad os vide det, så vi kan sprede budskabet!

I resumé

Efterhånden som flere og flere mennesker opdager dets mange fordele, bliver rosmarinvand i stigende grad brugt af folk over hele verden til at øge hårets glans, vækst og håndterbarhed og samtidig mindske hårtab.

Hvis du overvejer at give rosmarinvand hår en chance, skal du sørge for at vælge den mest velrenommerede leverandør, du kan. Hos volant får du kun produkter af højeste kvalitet, så du kan høste de fordele, som kun rene, økologiske æteriske olier kan levere.

Vi er også glade for at hjælpe, hvis du har yderligere spørgsmål om rosmarinvand og dets fordele og ulemper. Du er velkommen til at kontakte os på support@volant.dk og chatte med en venlig supportmedarbejder, der er mere end villig til at hjælpe.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser