90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Lugt og hukommelse: Kan dufte booste din hjernekapacitet?

Alle ved, hvor stærkt visse lugte kan udløse minder. Selv når vi er blevet voksne, kan en duft af vores yndlingskager fra barndommen få os til at tænke på vores mor eller bedstemor.

woman suffering from gout attack

Denne form for instinktiv reaktion på lugte kan også være nyttig på andre måder, især for studerende og forældre. Hvad nu, hvis det hjalp på hukommelsen at parre bestemte dufte med bestemte studievaner?

Videnskaben siger, at det gør det, og det er slet ikke så svært at lære at bruge lugte til at booste din hjernekapacitet.

Her er hemmeligheden bag at bruge dufte til at forbedre dine studier.

Indhold/Hurtiglinks

 • Lugt og hukommelse hænger sammen
 • Hvad videnskaben siger om lugt og hukommelse
 • Sådan får du lugt og hukommelse til at arbejde for dig
 • De bedste æteriske olier til at bevare hukommelsen
 • Bergamotte
 • Kamille
 • Eukalyptus
 • Lavendel
 • Citron
 • Pebermynte
 • Rosmarin
 • Ylang Ylang
 • Brug af æteriske olier til hukommelse og fokus

Lugt og hukommelse hænger sammen

Smell and memory are linked

Når vi hører, ser, smager eller rører ved noget, ledes sanseinformationerne først til thalamus. Det er den del af vores hjerne, der hjælper med at bearbejde de data, som verden omkring os konstant udsender. Thalamus sender derefter informationerne videre til forskellige områder i vores hjerne. Denne liste inkluderer amygdala, hvor vores følelser håndteres, og hippocampus, som organiserer vores hukommelse.

At lugte noget er dog noget andet.

Aromaer går uden om thalamus og direkte til lugtenerven i hjernen. Den er direkte forbundet med hippocampus og amygdala, hvilket forklarer, hvorfor en duft af noget øjeblikkeligt udløser detaljerede erindringer og stærke følelser. I bund og grund er det, som om nogen tænder for duftpæren!

Hvad videnskaben siger om lugt og hukommelse

Med lugtenerven, der styrer vores lugtesans, og dens direkte forbindelse til amygdala og thalamus, er ideen om at bruge dufte til at fokusere og huske meget logisk.

Tre fjerdedele af alle vores følelser hver dag genereres på grund af lugt. Duftmarketing udnytter denne kendsgerning med forskning, der viser, at folk oplever et 40% løft i deres humør, når de dufter en behagelig duft.

En undersøgelse foretaget af Sense of Smell Institute viste, at visuel genkaldelse af billeder faldt til omkring 50 % efter blot tre måneder. I modsætning hertil var nøjagtigheden af lugtgenkaldelse 65% efter et helt år. Forestil dig, hvad det betyder for at fastholde studiemateriale!

At blive udsat for en aroma, mens du studerer og derefter igen under den dybe søvncyklus, kan også virke for dig. Undersøgelser foretaget af tyske forskere afslørede, at voksne og studerende oplevede en klart forbedret fastholdelse, når de blev udsat for den samme duft, som de havde indåndet under læringsprocessen.

Deltagerne i undersøgelsen sad ved computerskærme i rum med rosenduft og så par af kort blive blandet sammen. Andre sad foran computere og så på den samme sammenblanding, men i rum, der ikke var duftende.

Alle tilbragte derefter natten i et søvnlaboratorium med elektroder på hovedbunden for at overvåge hjerneaktiviteten. Under den dybe søvn og de lette REM-cyklusser blev rummene kortvarigt sprøjtet med den samme rosenduft.

Næste morgen tog alle en computerbaseret quiz, hvor de blev bedt om at finde de kortpar, de havde set dagen før. Den roseeksponerede gruppe klarede sig langt bedre.

Sådan får du lugt og hukommelse til at arbejde for dig

Der er mange forskellige måder at udnytte duftens kraft på, men æteriske olier til fokus og hukommelse er bestemt en af de nemmeste, mest tilgængelige og effektive måder at gøre det på.

Faktisk kan mange mennesker personligt bevidne de fantastiske fordele ved at bruge æteriske olier til hukommelse og fokus.

Prøv følgende eksperiment for at se, hvor godt dufte kan booste din hjernekraft:

 • Kom æterisk olie i din diffuser. Du kan også komme den på et stykke papirlommetørklæde, spraye den rundt i rummet som en del af en tåge eller duppe en fortyndet blanding på kroppen.
 • Læs som normalt med duften af den æteriske olie, du har valgt, omsluttende dig. Brug også den samme olie, når du går i seng, og lad den dufte over dig, mens du sover.
 • Når du skal huske, hvad du har lært, kan du bruge den samme aroma til at gøre det. Hvis du f.eks. har brugt lavendel, og du er til eksamen, så tag et stykke væv med dråber af denne æteriske olie på med ind til eksamen.

Du vil måske opdage, at brugen af den samme duft får de samme dele af din hjerne til at fyre op, så du bedre kan huske den information, du har lært.

De bedste æteriske olier til at bevare hukommelsen

De følgende olier har mange fordele at byde på. Det kan varmt anbefales at bruge disse æteriske olier til at forbedre hukommelsen, fordi de kan hjælpe med dette specifikke mål. De er endda en vidunderlig mulighed, hvis du bare leder efter behagelige dufte til at starte dine egne hukommelseseksperimenter med!

Bergamotte

volant bergamot essential oil for memory retention

Den æteriske bergamotolie er kendt for at kunne reducere uro, angst, søvnløshed, mild depression og stress, og den giver dig en roligere sindstilstand ved at sænke dit kortisolniveau. Det er en langt mere ønskværdig tilstand til at skabe minder, du aldrig glemmer. Forskning bakker op om de positive påstande, som folk længe har fremsat om denne duft.

Sådan bruger du bergamot til at studere: Kom lidt æterisk bergamotolie i din diffuser, næste gang du skal læse, og læg en dråbe eller to på et lommetørklæde i din skoleblazer den følgende dag. Du vil måske opdage, at det, du tidligere har lært, bliver lettere at huske!

Kamille

volant roman chamomile essential oil for memory retention

Kamille er en meget populær olie at bruge derhjemme til at falde til ro efter en stresset dag eller før en stor aften i byen. Dens angstdæmpende virkning gør den æteriske kamilleolie til et godt hjemmemiddel mod søvnløshed og stress.

Undersøgelser har også vist, at kamille kan forbedre hjerte-kar-sundheden og stimulere vores immunsystem.

Sådan bruger du kamille til at studere: Prøv at have en serviet med et par dråber kamilleolie på, når du gennemgår dine lektier, og gør det samme til timen næste dag.

Eukalyptus

volant eucalyptus essential oil for memory retention

Denne olie vil efterlade dig med et forfrisket sind og en energisk krop. Eukalyptus er også et godt valg som æterisk olie til forbedring af hukommelsen.

Forskning viser, at eukalyptusolie kan forbedre vores hukommelse og den måde, vi udfører kognitive opgaver på. Den kan endda hjælpe med at beskytte hjernen mod aldersrelateret kognitiv tilbagegang.

Sådan bruger du eukalyptus til at studere: Efter en passende fortynding kan du smøre lidt eukalyptusolie på indersiden af dine håndled, når du læser til en eksamen. Gør det samme, når det er tid til at tage prøven.

Lavendel

volant lavender essential oil for memory retention

Æterisk lavendelolie menes at hjælpe med at balancere stærke følelser og berolige os generelt, og den er blevet brugt til at bekæmpe vrede, depression, søvnløshed og irritabilitet gennem historien.

Det er en af de bedste æteriske olier til fokus og hukommelse, fordi den opmuntrer til afslapning og hvile, hvilket især er nyttigt, når du skal lære noget nyt eller huske ukendte oplysninger.

Sådan bruger du lavendel til at studere: Sprøjt fortyndet lavendelolie på det område, hvor du studerer, og derefter på noget silkepapir. Læg papiret i en lomme eller på indersiden af dit ærme, næste gang du har undervisning, og du vil kunne huske den information, du har lært, meget hurtigere.

Citron

volant lemon essential oil for memory retention

Mange mennesker elsker den friske duft af denne citrusfrugt, og det er videnskabeligt bevist, at citronolie indgyder ro. Den får os også til at slappe af og føle os glade.

Hvis du har tendens til at være ængstelig og kæmper med søvnløshed, kan det måske hjælpe at begynde at bruge æterisk citronolie. Den menes også at forbedre hukommelsen og lette fordøjelsen.

Sådan bruger du citron til at studere: Hvis du har problemer med at huske fakta, kan det hjælpe at bruge æterisk citronolie i en diffuser, når du lærer. Når du har brug for at huske information, kan du spraye luften omkring dig med æterisk citronolie eller bruge den fortyndet som en lokal duft.

Pebermynte

volant peppermint essential oil for memory retention

Undersøgelser tyder på, at pebermynteolie styrker din hukommelse, men denne kraftfulde olie gør meget mere. Den kan berolige dine nerver, samtidig med at den stimulerer dit sind, forbedrer din koncentration og gør det lettere at tænke klart.

Æterisk pebermynteolie kan løfte humøret og mindske trætheden - begge dele er vigtige tilstande, når man prøver at huske noget.

Sådan bruger du pebermynte til at studere: Eksperimentér med at dufte til pebermynteolie i dit studieområde, og brug derefter lidt på indersiden af dine håndled eller bag ørerne til din næste eksamen. Når du dufter til den samme aroma, kan det få dine tanker til at vende tilbage til indlæringstilstanden og hjælpe dig med at huske.

Rosmarin

volant rosemary essential oil for memory retention

På samme måde som pebermynteolie stimulerer rosmarin vores krop og sind, og det har positive effekter på vores kognitive aktiviteter. Ikke kun det, men det kan også forbedre vores humør og generelle ydeevne.

Æterisk rosmarinolie er også et godt valg for dig, hvis du lider af forstoppelse eller depression.

Sådan bruger du rosmarin til at studere: Lav en forfriskende mist med rosmarinolie, næste gang lektierne truer. Det kan være meget lettere at huske vigtige oplysninger, hvis du sprayer lidt mere af din mist, når det er tid til at huske!

Ylang Ylang

volant ylang ylang essential oil for memory retention

Den dybe, eksotiske og blomsteragtige duft af æterisk ylang ylang-olie kombinerer noter af banan, jasmin og neroli og kan hjælpe med at lindre symptomer på depression, samtidig med at den fremmer dyb søvn. Hvis du lider af søvnmangel på grund af rastløshed eller anden uro, kan det være værd at prøve denne olie.

Forskning tyder på, at ylang ylang også kan være med til at styrke hukommelsen.

Sådan bruger du ylang ylang til at studere: Gnid en fortyndet blanding af ylang ylang ind i dine pulspunkter, når du læser, og gør det samme, når du skriver din eksamen - du kan se dine karakterer blive bedre.

Brug af æteriske olier til hukommelse og fokus

woman studying while diffusing essential oil to help focus

Den gamle græske tragediedigter Aischylos havde ret: "Hukommelse er al visdoms moder", og det faktum, at lugt og hukommelse synes at være uløseligt forbundet, er noget, du kan bruge til din fordel.

Takket være avancerede diffusorer er det lettere end nogensinde at få olier til at virke magisk på vores sind, krop og følelser. Du kan lade deres helende duft skylle ind over din stue, mens du slapper af om aftenen, eller du kan tilføje dem til dit bad eller din ansigts- og kropslotion, når du har fortyndet dem ordentligt.

Volant-diffusorer arbejder med systemer, der er designet til at kontrollere spredningen af duftstoffer fra æteriske olier over et målrettet område. De giver bred dækning og effektivitet og er meget sikre og praktiske at bruge derhjemme, på kontoret eller i sengen.

Med alle disse værktøjer til rådighed burde du ikke have noget problem med at indføre din egen hukommelsesforbedrende rutine. Din nye viden om æteriske olier til at forbinde lugt og hukommelse kan forbedre dit liv og få hvert øjeblik til at tælle - bevidst eller ubevidst.

Når det er tid til at vende tilbage til bøgerne, kan lidt planlægning af, hvordan du vil bruge aromaterapi til at booste din hjernekraft, eller hvordan dit barn, teenager eller universitetsstuderende kan begynde at gøre det, være en stor hjælp!

#1 Trustpilot wellness brand

KØB NU

Other blog posts