90-dages risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Den ultimative guide til bergamotteolie

Æterisk bergamotteolie udvindes fra skallerne af citrusfrugten Citrus bergamia, der vokser på bergamotte appelsintræet, og er bedst kendt for dens beroligende duft.

Selvom æterisk bergamotteolie nu dyrkes i hele verden, så dyrkes den dog stadig primært i Italien, og har fået sit navn efter byen Bergamo. Frugtskallen koldpresses for at udvinde den søde og citrusduftende olie, der har en række terapeutiske fordele.

Men hvad bruges æterisk bergamotteolie så til, og hvad er nogle af dens fordele?  

Indhold/Hurtiglinks

  • Hvad anvendes bergamotteolie til?
  • Sådan bruger du bergamotteolie
  • Bergamotteolie til stressreduktion og afslapning
  • Bergamotteolie til angst
  • Bergamotteolie til bedre søvn
  • Bergamotteolie til smertelindring
  • Bergamotteolie til hud
  • Bergamotteolie til hår
  • Bivirkninger ved bergamotteolie 
  • Opsummering

Hvad anvendes bergamotteolie til?

Æterisk bergamotteolie kan findes i mange produkter fra parfume og cologne til toiletartikler og kosmetik. Den bruges også i mange typer mad og drikkevarer, hvoraf dens måske mest berømte anvendelse er som den dominerende smag i Earl Grey te.

Æterisk bergamotteolie kommer med mange terapeutiske fordele, hvilket gør den til et populært valg blandt både aromaterapeuter og fans af æteriske olier.

Æterisk bergamotteolie er unik blandt de citrusbaserede olier på grund af dens evne til samtidigt at være både beroligende og opløftende. Disse egenskaber gør bergamotteolie perfekt til at lindre angst og stress og samtidig fremme større afslapning.

Denne olie har også rensende og purificerende egenskaber, hvilket gør den perfekt til lokal brug, f.eks. til ansigtsbehandlinger og massage. Du bør dog altid fortynde bergamotteolie ved at blande den med en bæreolie, før du påfører den på din hud for at undgå eventuelle hudirritationer.

Denne populære olie hyldes desuden også for dens positive effekt på et væld af andre helbredstilstande, såvel som dens mange andre fordele - både anekdotisk og indenfor traditionel medicin, hvilket nærmest får den til at fremstå som et vidundermiddel; der eksisterer dog kun få beviser til at understøtte mange af disse påstande. I det følgende vil vi derfor kun diskutere de mest videnskabeligt funderede bergamotte fordele, såvel som de sikreste måder at bruge olien på. 

Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie

Økologisk Bergamot Æterisk Olie

105 kr

Sådan bruger du bergamotteolie

Hvis du gerne vil høste alle fordelene ved æterisk bergamotteolie, så skal du selvfølgelig først vide hvordan du bruger den. Dit valg af metode bør i høj grad afhænge af de fordele, som du håber at opnå.

Indånding af bergamotteolie

Mange mennesker nyder at indånde bergamotteoliens beroligende duft. Prøv at tilsætte et par dråber af denne olie i en diffuser for at fylde dit rum med den opløftende og beroligende duft fra bergamotte.

Hvis du ikke ejer en diffuser, så kan du også tilføje et par dråber bergamotteolie til den varme voks fra et tændt stearinlys for at skabe dit eget personlige duftlys. Du kan også prøve at tilsætte bergamotteolie i en skål med varmt vand og indånde dampen. 

Aromaterapi massage med bergamotteolie

Hvis du er på udkig efter en beroligende og opløftende duft, så egner bergamotteolie sig perfekt til brug under aromaterapeutisk massage. Den er også god for din hud takket være dens antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Du bør dog aldrig anvende bergamotteolie direkte på din hud, da dette kan forårsage hudirritation. Bland i stedet et par dråber af den æteriske olie med en spiseskefuld bæreolie, såsom f.eks. kokosolie eller jojoba olie. Blandingen kan derefter masseres ind i huden, mens du nyder den æteriske bergamotteolies beroligende og opløftende duft.

Aromaterapi bad med bergamotteolie

At komme lidt bergamotteolie i dit bad er en fantastisk måde at nyde godt af de mange fordele ved denne alsidige æteriske olie. Før du tilsætter bergamotteolie til dit bad, så skal du først blande den med en bæreolie, såsom f.eks. grapefrøolie, jojoba olie eller sød mandelolie. Hvis du ikke har en bæreolie ved hånden, så kan du også blande den med sødmælk for at gøre det nemmere for den æteriske olie at sprede sig effektivt ud i badevandet. 

Rumspray med bergamotteolie

Hvis du ønsker at målrette din æteriske bergamotteolie mod specifikke områder, så kan du tilføje et par dråber bergamotteolie i en ren sprayflaske og fylde den med varmt vand. Opløsningen kan derefter sprayes på dine møbler, tæpper eller rundt omkring i dit rum.

Bergamotteolie til stressreduktion og afslapning

Hvis du døjer med stress, så kan det være en stor hjælp at dyrke mindfulness, yoga og meditation. Der er dog også beviser for, at duften af bergamotteolie kan være effektiv til at reducere stress og fremme større afslapning.

Bergamotteolie er blevet brugt i århundreder til afslapning. En undersøgelse fra 2015 viste, at æterisk bergamotteolie bidrager til at forbedre vores mentale velvære og samtidig sænker niveauet af stresshormonet kortisol. Deltagerne i denne undersøgelse rapporterede også om reduceret træthed.

Hvis du ønsker at bruge bergamotteolie til afslapning eller stressreduktion, så skal du først kombinere den med en bæreolie, såsom f.eks. sød mandel-, jojoba- eller avocadoolie. Du kan derefter massere den sparsomt ind i din hud eller tilføje den til et varmt bad.

Du kan også vælge at indånde bergamotteoliens beroligende duft ved at tilsætte et par dråber i en aromaterapi diffuser.  

Bergamotteolie til angst

Mange mennesker finder æterisk bergamotteolie særdeles effektiv til at lindre symptomer forbundet med angst, og bergamotteolies positive effekt på angst er da også blevet bevist i mange undersøgelser.

En undersøgelse fra 2013 viste, at æterisk bergamotteolie hjalp mod depression, angst og andre humørbetingede sygdomme. Undersøgelsen viste, at indånding af bergamotteolie kommunikerede signaler til kroppens lugtesystem og stimulerede produktionen af både dopamin og serotonin. Dette resulterede i en humørregulering hos testpersonerne.

En anden undersøgelse fra 2017 målte effekten forbundet med at udsætte kvinder for duften af bergamotteolie i 15 minutter hver eneste uge, mens de besøgte en psykiatrisk klinik. Efter otte ugentlige besøg opnåede de kvinder, der inhalerede bergamotteolie en 17 % højere positivitetsscore på en positiv og negativ affektskala (PNAS) end de kvinder, der inhalerede en placebodamp. Dette viser den positive virkning æterisk bergamotteolie kan have på både vores humør og angst.

Bergamotteolie til bedre søvn

Citrusbaserede olier er typisk kendt for deres opkvikkende og energigivende egenskaber. Men æterisk bergamotteolie er enestående som citrusolie på grund af dens evne til at fremkalde de fysiologiske ændringer, der er nødvendige for søvn. Dette omfatter en nedsættelse af hjertefrekvensen samt en sænkning af blodtrykket.

Angst og stress er to af de vigtigste årsager til søvnproblemer. Æterisk  bergamotteolies beroligende og opløftende duft hjælper med at rense dit sind som forberedelse til en afslappende nats søvn. Den reducerer også dit niveau af stresshormonet kortisol og adrenalin, så dit sind efterlades fredfyldt og afslappet.

En undersøgelse der blev udført på en hjerterehabiliteringsafdeling opdagede, at bergamotteolie er særdeles effektiv til at forbedre vores søvnkvalitet, herunder at reducere antallet af opvågninger pr. nat. Så hvis du ønsker at holde op med ustandseligt at vågne op om natten, så kunne bergamotte være den perfekte æteriske olie for dig.

Bergamotteolie til smertelindring

Æterisk bergamotteolie er også kendt for dens smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber. Dette skyldes bergamotteoliens iboende linalool- og carvacrolforbindelser.

En undersøgelse der blev offentliggjort i 2015  konkluderede, at bergamotteolie er effektiv til behandling af kroniske smerter. Denne undersøgelse fandt, at bergamotteolie især var effektiv til at reducere neuropatiske smerter, som ofte er resistente over for opioider.

I forbindelse med en gennemgang i 2019 af en række undersøgelser blev der set på de effekter som æteriske olieforbindelser havde på smertereaktionen hos både mennesker og dyr. Denne gennemgang konkluderede, at både linalool og carvacrol havde antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber, hvilket gør dem effektive til smertelindring.

Hvis du lider af ømhed eller smerter, så kan du prøve at blande et par dråber æterisk bergamotteolie med en bæreolie og massere blandingen ind i det berørte område. Du kan også prøve at indånde duften af bergamotteolie for at opnå yderligere smertelindrende fordele.

Bergamotteolie til hud

Æterisk bergamotteolie anvendes rigtig ofte til at behandle akne, hvilket skyldes dens antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber. Den er også effektiv til at behandle både cyster og bumser, og har en smertestillende virkning. Undgå dog at bruge bergamotteolie topisk, hvis du lider af følsom hud, og udfør altid en test på et mindre område før du brug olien på et større område.

Du kan anvende bergamotteolie blandet med en bæreolie direkte på pletter, cyster, bumser og hudorme. Lad behandlingen sidde natten over og skyl den af om morgenen. Lad dog ikke behandlingen sidde på i løbet af dagen, da bergamotteolie kan øge lysfølsomheden, når den udsættes for sollys.

Til fedtet hud og hud med tilbøjelighed til akne vil vi anbefale, at du anvender jojoba olie som bæreolie sammen med den æterisk bergamotteolie. Jojoba olie er nemlig let og nærende og afbalancerer produktionen af overskydende olie på din hud, så dine porer forbliver rene og klare.

Du kan også lave en bergamotte ansigtsmaske. Du skal blot blande ¼ kop yoghurt naturel med 2-3 dråber bergamotteolie. Spred nu bare blandingen på dit ansigt, og slap af i ca. 20 minutter. Mælken vil berolige og give næring til din hud, mens bergamotteolien målretter eventuelle pletter, bumser og hudorme. Når du skyller din ansigtsmaske af med varmt vand, så vil din hud nu føles hydreret og opfrisket.  

Bergamotteolie til hår

Grundet dens fugtgivende og plejende egenskaber, så er der mange mennesker der sværger til bergamotteolie for at give dem sundt, blødt og skinnende hår. Hvis du ønsker at tæmme dine krøller eller opnå hår værdigt til den røde løber, så kunne det bestemt være værd at prøve bergamotteolie i dit hår.

Anekdotiske beviser peger desuden også på, at bergamotteolie kan få dit hår til at vokse hurtigere og ikke mindst stærkere. Der foreligger også beviser der foreslår, at denne æteriske olie kan forbedre cirkulationen i din hovedbund, og sikrer den rette tilførsel af både næringsstoffer og ilt til dine hårsække for at fremme sund hårvækst.

Prøv at kombinere et par dråber bergamotteolie med en bæreolie, såsom avocado-, jojoba- eller kokosolie og massér blandingen ind i din hovedbund. Lad blandingen sidde i natten over, før du skyller den ud. Du vil nu stå tilbage med blødt og velduftende hår, der har en glans som kan måle sig med dine yndlings celebrities.  

Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie
Økologisk Bergamot Æterisk Olie

Økologisk Bergamot Æterisk Olie

105 kr

Bivirkninger ved bergamotteolie 

Selvom bergamotteolie kommer med utallige fordele, så er der dog også nogle få sikkerhedsregler, som du bør være opmærksom på at følge.

Du bør altid blande bergamotteolie med en bæreolie, før du påfører den på din hud. Anvend aldrig ufortyndet eller ren bergamotteolie på din hud, da dette kan forårsage hudirritation.

Nogle mennesker kan finde æterisk bergamotteolie irriterende for huden, selv når den er blandet med en bæreolie. Det er derfor rigtigt vigtigt altid at udføre en test på et mindre område med den valgte blanding, før du anvender den mere generøst på resten af din hud.

De forskellige symptomer på en allergisk reaktion eller overfølsomhed overfor bergamotteolie omfatter b.la. rødme, en brændende fornemmelse, udslæt eller blærer. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, så skal du øjeblikkeligt skylle olien af huden og kontakte din læge for at få yderligere råd og vejledning.

Bergamotteolie indeholder forbindelsen bergapten, som kan være fototoksisk. Dette betyder, at den kan muligvis kan irritere eller beskadige huden, når den udsættes for sollys. Derfor bør du altid vaske bergamotteolien af din hud før du går udendørs.

Du bør desuden altid rådføre dig med din læge før du bruger æteriske olier, hvis du lider af nogen sundhedsmæssige problemer, eller hvis du er gravid eller ammer. Grunden til dette er, at nogle æteriske olier kan interagere med visse lægemidler eller forårsage bivirkninger hos personer, der lider af allerede eksisterende medicinske tilstande.

Hvis du er i tvivl, så er det altid sikrest at kontakte din læge for at få råd før du begynder at bruge aromaterapi.  

Opsummering

Æterisk bergamotteolie er meget anvendt indenfor parfume, kosmetik og luftfriskere takket være dens opløftende og beroligende aroma.

Bergamotteolie kan dog mere end blot dufte fantastisk, men har også en lang række fordele, lige fra at reducere forekomsten af akne og give dit hår en sund glød til at reducere symptomerne på angst og forbedre din søvn.

Bergamotteolie kan dog forårsage hudirritation, hvis den ikke fortyndes med en bæreolie før den anvendes lokalt.

Hvis du har spørgsmål angående brugen af æterisk bergamotteolie eller måske blot ønsker dig nogle tips om aromaterapi, så kan du altid kontakte en aromaekspert på: support@volant.dk.

Er du nysgerrig på, hvad æteriske olier kan gøre for dig?

98,8%

oplever positive effekter inden for 30 dage efter at have købt æteriske olier og diffusere fra volant

TrustScore 4,7 | 800+ anmeldelser
"Jeg modtog min Terracotta Volant lige efter jul, og den har været brugt lige siden. Jeg elsker duften af olierne, og jeg har lært at balancere styrken, så den passer til min familie og mig. Jeg kan anbefale den til alle, der elsker æteriske olier." Robert S.
"Perfekt til meditation, især Geranium. Og Grapefruit til yoga." Cathy S.
"Let at skifte mellem abonnementsprodukter, har testet fem olier. Meget tilfreds." Mary H.
"Jeg elsker at modtage æteriske olier i min postkasse hver måned og skønne opskrifter i min indbakke." Johan J.
"Jeg har ledt efter æteriske olier til aromaterapi, disse olier giver mig et boost." Svetlana W.
"Jeg købte Volant diffuseren, og jeg er helt vild med den! Jeg bruger den hver dag, og jeg er supertilfreds. Fantastisk oplevelse." Agnieszka S.
"Jeg havde svært ved at falde i søvn før, men Sleep blandingen har ændret det." Chloe L.

Other blog posts